Politika 07.03.2021.

KOMENTAR: Građani očekuju saradnju, a ne svađu

ČITANJE: 2 minute

Bilo je ovih dana mnogo komentara da li je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković trebao zatražiti sastanak kod premijera Radova Viškovića, odnosno da li je Višković trebao primiti Stanivukovića u Vladi Republike Srpske.

Svi koji postavljaju takva pitanja i imaju nekakvu argumentaciju, trebali bi moći smisleno odgovoriti – šta je alternativa nesaradnji, odnosno međusobnom ignorisanju?

I Stanivuković je, zatraživši sastanak sa Viškovićem, shvatio da mora i treba sarađivati sa institucijama Republike Srpske, ako želi boljitak ovom narodu i gradu na čijem je čelu. Građani od njega očekuju upravo to.

Naime, niko ko obnaša bilo kakvu javnu funkciju na koju ga je postavio narod, nema to ekskluzivno pravo da glumi slobodnog strijelca, da misli da može sve sam i da izbjegava saradnju sa institucijama Republike.

Svojim primjerom kako se treba sarađivati, a ne svađati, i izdići iznad dnevne politike, pokazao je premijer Višković, koji je prešao preko mnogo ružnih riječi koje je Stanivuković kao narodni poslanik izgovarao na njegov i račun Vlade koju vodi. Saslušao je Stanivukovića i najavio investicije u Banjaluku veće od 50 miliona maraka i tako pokazao da Vlada ne može da dijeli gradove, opštine ili građane po pripadnosti jednoj ili drugoj stranci.

Tako će se u Banjaluci i ove godine uz podršku Vlade Republike Srpske i dalje realizovati brojni infrastrukturni objekti, putevi i drugo. Takođe, na području grada nastaviće se i ulaganja u zdravstveni sektor, obrazovanje i ostalo.

Razgovora je bilo i o besplatnim udžbenicima za učenike u Banjaluci, koje je u okviru kampanje najavio Stanivuković, ali stav Viškovića je više nego jasan – da Banjaluka nije jedina lokalna zajednica u Republici Srpskoj i da Vlada ne može samo za banjalučke učenike obezbjeđuje besplatne udžbenike, te da Vlada već obezbjeđuje besplatne udžbenike za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola, za nadarene učenike, za učenike koji dolaze iz porodica sa troje ili više djece, zatim obezbjeđuje veliki broj stipendija učenicima iz fondova, te ulaže značajna sredstva u obrazovanje.

Sastanak Viškovića i Stanivukovića je bio potreban i on se ne može posmatrati samo iz stranačkih uglova, već prvenstveno radi projekata koji građanima Banjaluke mogu donijeti kvalitetniji život. Izbori su bili i završeni su, a sada je potrerbna saradnja institucija, a ne svađe i problemi. Vremena su dovoljno teška i izazovna i bez toga.

(N.Sp.)