Politika 16.10.2020.

Komentar: Izbori u sjeni korone i CIK-a

ČITANJE: 1 minuta

Konačno je jedna institucija počela da radi svoj posao po zakonu, komentarisao je Brane Borenović nedavno odluku CIK-a da zabrani učešće Ujedinjenoj Srpskoj na izborima.

Predsjednik PDP-a još nije komentarisao odluku Suda BiH da poništi tu odluku CIK-a ali je svojom prvom izjavom pokušao da opravda pravno i političko nasilje koje je CIK želio sa uspostavi na jednoj stranci iz Republike Srpske. Da je ova odluka prošla bilo bi pitanje dana kad bi CIK skinuo i drugu, treću stranku koja nije po volji SDA i njenih ideoloških saveznika PDP- a i SDS-a.

Obrazloženje Suda BiH razotkriva političku matricu koja je uspostavljena u novom sazivu CIK-a jer su u slučaju Ujedinjene Srpske navijačkim rječnikom rečeno “promašili čitav fudbal”. Tačnije, promašili su čitavo poglavlje u Izbornom zakonu i pozvali se na član zakona koji se odnosi na period izborne kampanje. Neshvatljivo je da u CIK-u nisu primjetili da izborna kampanja počinje tek danas.

Upravo u sjeni odluke Suda BiH, koja je bila jedina moguća, počinje nesvakidašnja izborna kampanja. Sa jedne strane pandemija korona virusa ne dozvoljava strankama tradicionalni način okupljanja i vođenje kampanje, dok s druge strane pristrasni CIK pokušava da realizuje neki svoj izborni inženjering.

Bilo kako bilo narednih 30 dana građanima će se putem medija, manjih susreta ili društvenih mreža obraćati stranke i kandidati, nuditi programe, obećavati i nemoguće za njihov glas. Neka politički šou konačno krene.

(D.J/banjaluka.net)