Politika 03.12.2020.

Komentar: Jelena Trivić jedina u opoziciji ima stav

ČITANJE: 2 minute

Nešto se ne uklapa u plan Nenada Nešića, lidera ostatka DNS- a, da se nametne sadašnjoj opoziciji kao ravnopravan partner u političkoj borbi za opšte dobro.

Taj kamenčić što ga žulja na ovom novom izazovnom i nepoznatom makadamskom putu identifikovao je kao Jelenu Trivić, poslanicu PDP-a u skupštini Srpske.

Trivićeva se javno, jedina od istaknutijih opozicionara, pobunila zbog podrške kojom su njene stranačke kolege počastile Nešića željevši mu dobrodošlicu na “lijevu stranu parlamenta”.

Zasmetala je Trivićevoj i slatkorječivost Igora Crnatka upućena trojici, četvorici poslanika DNS-a (ne zna se koliko ih je u konačnom zbiru ostalo) koji su u utorak strasno zaplovili kao “kritičari vlasti”.

Teško se može naći sličan primjer u bližoj istoriji u kojem se nasla opozicija u Srpskoj – izbor između principa da se ne zagovara sa dojučerašnjim članom vladajuće koalicije i proste činjenice koja nema nekakav značajniji efekat po vladajuće, osim sto im se smanjio broj ruku u skupštinskoj većini.

Znači Nešićevi “žetončići” i nemaju baš neku cijenu, jer u ukupnom zbiru ne mogu značajnije poljuljati omjer snaga u parlamentu.

Trivićeva, je ostala prilično usamljena braneći pricip da se opozicionar ne postaje preko noći, kad se izgube lične pozicije. Mlaku podršku dobila je preko Twittera od stranačkog lidera Brane Borenovića. Stranački suborac, kako si vole međusobno tepati, Draško Stanivuković trenutno se zabavio sastavljanjem kabineta gradonačelnika pa se ne bavi problemom “Nešić”. Prema nekim informacijama naletio je na prvu formalno-pravnu prepreku jer njegov sadrug Nebojša Drinić ne može na funkciju Šefa kabineta jer, eto nema završen fakultet.

Ali uvijek bude nekako, pa se i to riješi.

Mirko Šarović, lider partnerskog SDS-a za sad se ne oglašava jer je opozicionar Nešić ustvari s njim i zakovao priču o zajedničkom djelovanju.

Znači “sve je leglo i Brane i Mladen i mali Draško”, osim Jelene Trivič. Ona je iskusana političarka i ako joj se može nešto priznati onda je to njena principijelnost u političkim stavovima. Takvu je javnost poznaje i podržava. Nije sklona sitnim trgovinama dovesti u pitanje svoj dosadašnji opozicioni angažman dodvoravajući se “gorskim hajducima” kakav je Nenad Nešić.

Bez obzira kako se završila ova priča, Jelena Trivić je već pobjednica jer je pokazala da jedina u opoziciji ima stav. Za razliku od Borenovića i Šarovića koji bi sa Nešićem možda sklapali neki novi Savjet ministara BiH kad već ne mogu Vladu Srpske.

(D.J/ Banjaluka.net)