Politika 11.01.2021.

KOMENTAR: Ko je u pravu, Draško ili Igor?

ČITANJE: 2 minute

Da nedjelja uveče zna biti politički živahna pokazala je tviter rasprava sadašnjeg i bivšeg gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića i Igora Radojičića.

Iako mala, lokalna zajednica na tviteru je popilično spremno dočekala polemiku oko broja zaposlenih u Gradskoj upravi i javnim preduzećima uključujući se u raspravu – ko je u pravu, Draško ili Igor?

Odgovor na ovo pitanje zavisi iz kog ugla se gleda. Ako se držite formalno-pravnog okvira onda je Igor u pravu kad kaže da radnici tih preduzeća ne primaju platu iz budžeta, da je npr. gradska “Čistoća” akcionarsko preduzeće i u većinskom privatnom vlasništvu. Vodovod je takođe a.d. pa onda ni njihovi radnici nisu budžetski korisnici.

Istina da radnici ne primaju plate direktno iz budžeta, ali ta preduzeća i te kako dobijaju novac iz gradske kase. “Vodovod” je prethodnih godina imao značajne investicije u mrežu, izgradnju seoskih vodovoda, pa bi bilo poželjno da se i kaže koliko je iz budžeta zadnjih godina izdvojeno. Novac je morao završiti na računima “Vodovoda”, a na stranu što on ima i svoje izvorne prihode.

Slično je i sa “Čistoćom”. Neka neko sabere i oduzme koliko je Grad proteklih godina izdvajao za njihove usluge.  Ako se radi o većinski privatnom preduzeću, oni drže monopol na odvoz smeća i čišćenje.

To znaju građani koji svakog mjeseca uredno dobijaju račune. Da li možda imaju konkurenciju, pa da se građani odluče kome bi plaćali?

Draškova tvrdnja je suštinski tačna pošto su sva ta preduzeća uveliko zavisna od budžeta Grada. Pratite trag novca i sve će vam se samo kazati.

(D.J/Banjaluka.net)