Politika 26.11.2020.

Komentar: Ko to prisluškuje i snima?

ČITANJE: 1 minuta

U ovoj državi BiH sve je odavno počelo da lagano gubi smisao. I pravo i pravda i zakoni i institucije postali su puki instrumenti za obračune pojedinaca ili grupa sa nekim drugim pojedincima.

Posljednjih mjeseci svjedoci smo institucionalnog divljanja odmetnute grupe iz Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, za koju se pretpostavlja da joj je šef Osman Mehmedagić Osmica. Izbacuje po medijima nelegalno prikupljene snimke razgovora kao crtane filmove.

OSA kao kakva rijaliti produkcija zabavlja ovdašnju javnost. Osmici se trenutno i sudi zbog zluopotrebe položaja, jer je nelegalno istraživao i izuzimao snimke iz sarajevske pošte da vidi ko je njega anonimno prijavio.

Ima li kraja ovoj ludosti?

Posljednji današnji slučaj snimka Milana Tegeltije, predsjednika VSTS-a, koji je ubačen u medije, ponovo otvara pitanje: Ima li iko u ovoj državi, ima li kakva institucija, organ ili pojedinac, dovoljno pošten da istraži ko to nelegalno snima i montira telefonske razgovore građana BiH?

Ako je to uradila OSA, onda je morala imati odobrenje predsjednika Suda BiH. Ako toga nema, onda je neko privatizovao tu agenciju i pokrenuo otvoreni rat sa čelnim ljudima pravosuđa.

Pitanje za parlamentarnu komisiju za nadzor OSA – hoćete li napokon išta uraditi da zaustavite divljanje i iživljavanje pojedinaca iz OSA nad građanima?

(D.J/Banjaluka.net)