KOMENTAR: Mektiću smeta patriotizam i principijelnost predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije

Samo dan nakon što je NS RS usvojila zaključke kojim je obavezala poslanike iz RS da obustave svako odlučivanje u Institucijama BIH, a nekoliko dana nakon što je predsjednik VSTS-a BiH javno izjavio da on i članovi VSTS iz Republike Srpske imaju obaveze prema Republici Srpskoj i na taj način uzrokovao salvu osuda i napada iz Federacije BIH, ekspresno je, kao portparol tih glasova osude, reagovao Dragan Mektić, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PS BIH.

Naime, Dragan Mektić, umjesto da se pridržava odluka Narodne Skupštine RS i obustavi svako odlučivanje do rješavanja pitanja stranaca u Ustavnom sudu BIH upućivanjem inicijative za izmjenu Zakona o Ustavnom sudu u proceduru i političkoj borbi u tom pravcu, danas je u parlamentarnu proceduru po hitnoj proceduri uputio prijedlog Zakona o prestanku mandata članova VSTS-a, kojim je predviđen prestanak mandata sadasnjih i izbor novih članova VSTS-a.

Na stranu sva pravna nepismenost i i besmislenost ovakvog prijedloga u kontekstu nezavisnosti pravosuđa i podjele vlasti, koja bi se Draganu Mektiću mogla, zbog takvog kakav je, i oprostiti jer smo na takve besmilice koje od njega dolaze već navikli.

Na stranu činjenica da je Dragan Mektić poslanik protiv kojeg je potvrđena optužnica za korupciju za vrijeme dok je bio ministar bezbjednosti, koji kao takav ima najmanje moralno pravo da u ovom trenutku uopšte priča o pravosuđu.

Veći problem od svega toga je što je Draganu Mektiću očito jako zasmetao patriotizam i principijelan stav predsjednika VSTS-a prema Republici Srpskoj koju predstavlja u VSTS-u, pa je navodeći razloge za donošenje ovog zakona to i istakao u obrazloženju ovog svog nakaradnog prijedloga, na taj način stavljajući se u vrh koplja napada na predsjednika VSTS-a koji dolaze iz Federacije BIH zbog ovakvog stava.

Ovo je još jedan od dokaza koga u stvari u parlamentu BIH predstavlja Dragan Mektić poslanik SDS-a a to sigurno nije Republika Srpska!

(Banjaluka.net)

Bill Gates će finansirati izgradnju sedam fabrika za proizvodnju vakcina protiv koronavirusa

Koronavirus hara svijetom, ali ono što posebno zabrinjava je nedostatak vakcine ili lijeka koji je namijenjen liječenju bolesti koju izazove kroonavirus. Jedan od najpoznatijih preduzetnika Bill Gates želi na vrijeme djelovati i finansirati izgradnju proizvodnih kapaciteta za one kandidate koji razviju vakcinu. Kako piše Business Insider, Gates je taj plan saopštio u jednoj od emisija

Gradski tamburaški orkestar muzikom pruža podršku u borbi protiv koronavirusa

Večeras je u Banjaluci trebao početi 19. Evropski festival trzalačkih instrumenata “Veče uz tamburu 2020”, koji je otkazan zbog situacije uzrokovane koronavirusom. Umjesto festivala Gradski tamburaški orkestar će narednih dana svojom muzikom pružiti podršku svima u borbi protiv korona virusa. Poslušajte njihovu izvedbu poznate italijanske pjesme “L'Italiano”:

DODIK: Mobilna bolnica ostaje u vlasništvu Vlade

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je večeras na banjalučkom aerodromu dočekao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu, rekao je da će sutra stići drugi kontingent opreme. Podsjetio je da je Vlada Srpske za nabavku pokretne bolnice izdvojila 3,6 miliona KM. “Mislim da je ovo dobar potez vlasti Srpske, ova bolnica može da

Umjetnička strana epidemiologa Kona oduševila Srbiju

Doktora Predraga Kona, načelnika Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje i člana Vladinog kriznog štaba za borbu protiv korona virusa znamo kao jednog od najboljih epidemiologa u Srbiji, kojeg i danas svakodnevno slušamo i gledamo tokom epidemije COVID-19. Rijetko ko, međutim, zna za njegovu umjetničku stranu, ali u svom svijetu on i