Politika 23.02.2020.

KOMENTAR: Mladen ponovo među Srbima preko HRT-a

ČITANJE: 2 minute

Mladen Ivanić, glavni strateg opozicije u Republici Srskoj i neformalni šef britanskih političkih operacija u BiH, ukazao se ponovo među Srbima. I to preko HRT-a, gostujući kod Ace Stankovića u “Nedeljom u 2”.

Zanimljiv odabir termina, ali i regionalne emisije, da se Ivanić obrati ovdašnjoj široj javnosti, namećući se kao alternativa sadašnjoj vlasti u Republici Srpskoj. Prilično smiren u priči, oprezan na obećanjima i slatkorječiv kada govori o miru i prosperitetu, sat vremena je Ivanić utrošio želeći da obajsni kako stvari sada stoje i kako nacionalne elite drže narode kao taoce u BiH.

Iz čitavog tog nastupa nije teško iščitati da je Ivanić i te kako uključen u najnovije kreiranje političke krize nastale odlukama Ustavnog suda BiH kojima se zabranjuje knjiženje imovine nekadašnjih državnih zadruga na Republiku Srpsku, slijedeći logiku OHR-a koji je, ima i više od jedne decenije, donosio slične odluke.

Ivanića, naravno, ne pozicioniraju kao dio te krize, već ga izvlače na regionalnu političku scenu kao jedino moguće rješenje iz Republike Srpske, nudeći ga umjesto tvrdog Milorada Dodika. Upravo zato su ga i obasjali reflektorima HRT-a da efekat bude snažniji, ali i kao test – ako sve dobro prođe ”kod Ace”, onda su mu otvorena vrata i za druge kanale u regionu.

Politički analitičari koji se sjećaju ovdašnjih procesa unazad dvadesetak godina sjetiće se i Acine zamke postavljene za Milorada Dodika, kada su mu linkovali iz studija u Sarajevu novinarsku budalu i provokatora Bakira Hadžiomerovića. Emisija je tada otišla u smjeru da se Dodika otpiše kao kredibilnog političara. Danima se o njoj pisalo i govorilo, a nesretni Bakir prvo je završio na listi SDP-a kao kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da bi nakon katastrofalnog rezultata prvo nestao iz novinarstva, a kasnije i iz politike. Danas se povremeno javi kao komentaor u “Avazu”, napiše koji twit na svom profilu i zabije se u kakvu sarajevsku kafanu sjećajući se slavnih dana na FTV-u.

Od tada, kod Ace Stankovića se nije ukazao niko iz Banjaluke, sve do ”pametnog i umjerenog Mladena Ivanića”, kako ga prekrstiše u uvodu emisije. Za njega nisu bile napravljene sarajevske zamke, već ga je Stanković častio pitanjima kojima je Mladen trebao očarati i šarmirati prvo Srbe, a onda i sve ostale u regiji. Koliko je uspio, ostaje da se vidi u narednim danima i mjesecima. Ovo je svakako izborna godina i izgleda da su se Ivanićevi strani saveznici baš naoštrili kako bi ga ponovo pokušali instalirati kao nekakav faktor u Republici Srpskoj. Ostaje još ta sitnica, a to je da bi i Ivanić i njegov PDP ipak trebali osvojiti više od sedam odsto glasova. A to će ipak malo teže ići.

(banjaluka.net)

Oznake: Mladen Ivanić