Politika 30.09.2020.

KOMENTAR: Premijer Višković postao meta i zbog „Alumine“

ČITANJE: 2 minute

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, jedan je od najzaslužnijih predstavnika institucija Srpske za očuvanje i unapređenje proizvodnih ciklusa u kompaniji „Alumina“ iz Zvornika, koja predstavlja jedan od glavnih stubova razvoja istočnog dijela Republike Srpske.

Višković koji dolazi upravo iz istočnog dijela Srpske je sve vrijeme od kada je na čelu Vlade Republike Srpske davao nesebičnu podršku ovoj uspješnoj kompaniji, njenom rukovodstvu i radnicima, kako bi se „Alumina“ izborila sa svim poteškoćama na koje je nailazila, a iz kojih je izlazila sve jača i sve prisutnija na inostranim tržištima. To je zasmetalo onima koji su na perfidne načine pokušavali da uđu u vlasničku strukturu te kompanije.

Višković je znao da je „Alumina“ strateško preduzeće i jedan od najvažnijih resursa koje ima Republika Srpska i zato nije dozvolio da bilo ko mešetari oko ove kompanije. A pokušavali su mnogi, obilazili, nudili, obećavali, nadmetali se ko će dati više desetina miliona…

Uglavnom je poznato koliko je ponuda domaćih i stranih pristizalo za kupovinu „Alumine“ u prethodnom periodu. Izbor da se stane na stranu radnika, rukovodstva kompanije te da se ne dozvoli da u vlasništvo uđe bilo ko sa i malo lošim namjerama predstavlajo je jasan stav sadašnje Vlade. Jer je „Alumina“  kompanija na koju je naslonjeno više hiljada radnika, njihovih porodica, da je to kompanija koja život znači za veliki dio stanovništva regije Birač te da se ne smije dozvoliti da dođe u ruke mešetara i interesnih grupa, od kojih su neke bile i bliske političkom Sarajevu.

S tim u vezi, i najnovija dešavanja i pritisci na Viškovića iz tog i takvog političkog Sarajeva o njegovom navodnom učešću u prikrivanju ratnih zločina, govore tome u prilog, odnosno govore da je Višković postao njihova meta, jer nije dozovolio da neki njihovi pojedinci ili grupe povezane sa njima pokušaju da mešetare „Aluminom“, njenim radnicima i njenom budućnošću.

Dakle, orkestrirani napadi iz Federacije BiH na Viškovića nisu ništa drugo već pokušaji destabilizacije Republike Srpske, njenih institucija i njene ekonomije, koja se uspješno bori sa krizom koja je zahvatila gotovo cijeli svijet i čiji se kraj još uvijek ne nazire.

Jedan od bitnih stubova ekonomije Srpske je svakako i „Alumina“ oko koje kao lešinari kruže mnogi, ali ne uspjevaju da je zgrabe, jer je opredjeljenje Vlade RS da kao strateškom preduzeću, nova vlasnička struktura i ako dođe do nje, biti pažljivo birana. U interesu radnika i cijelog istočnog dijela Republike Srpske.

(D.J/ banjaluka.net)