KOMENTAR: Švarc-Šiling je slika EU, nama pojma o čemu priča

Sjećate li se Kristijana Švarc-Šilinga? To je onaj stogodišnjak što je prije petnaestak godina bio visoki predstavnik za BiH i onaj što je u javnosti ostao poznat da je prespavao mandat, ali bukvalno.

Lokalne medije zabavljale su fotografije Švarc-Šilinga kako spava po sastancima i manifestacijama na koje su ga pozivali. Jednostavno, čovjek zaspi na desetak minuta. U OHR-u su tada pričali da čovjek jednostavno pati od tog „poremećaja spavanja“.

Nešto oko godinu dana ostao je taj Njemac Švarc-Šiling na toj poziciji, da bi ga zamijenio puno agilniji i mlađi Slovak Miroslav Lajčak. Ali, mnogi će se iznenaditi da ta stara politička budala još ima snage da priča nešto, tipa, kako on vidi stanje u BiH.

Ovih je dana za servis DW izjavio „kako međunarodna zajednica sada ne mora samo finansijski pomoći BiH u borbi protiv pandemije, nego mora spriječiti kolaps cjelokupne BiH jer, eto, Milorad Dodik hoće i pandemiju iskoristiti da našteti državi“.

Nevjerovatno je šta se vrti po glavi tih potpuno senilnih i neupućenih likova. Međutim, ako nas je šta ova pandemija koronavirusa nešta naučila, to je da su tipovi poput Kristijan Švarc-Šilinga prava slika i prilika Evropske unije. Samo prazna, bezsadržajna i besmislena priča koja može biti zanimljiva i primamljiva u neka druga vremena. Ali, danas kad je borba za svaki dan da se suzbije virus one nemaju baš nikakav značaj.

„U Evropi ne postoji solidarnost između država“, izjavio je prije neki dan austrijski kancelar Sebastijan Kurc te potpuno zatvorio granice, proglasio Tirol za potpuni karanten i pozvao Austrijance da izdrže i poštuju savjete ali i naredbe vlasti.

Italijanski premijer Đuzepe Konte sedmicama govori da se suočavaju sa krizom najvećom od Drugog svjetskog rata i ne može da vjeruje kako ih  je evropska birokratija iz Brisela ostavila same da se suočavaju sa pandemijom.

Svi su se o sebi zabavili, zatvorili se u svoje granice i pokušavaju da spase živote svojih građana. Evropa o kojoj priča nesretni Švarc-Šiling više ne postoji. Ona je mrtva, ne zbog pandemije već svoje sebičnosti, samoživosti, staračke senilnosti, uljuljkanosti u dobro i tako nespremne da reaguje brzo na zdravstvenu krizu koju je donio koronavirus.

Šta je uradila vlast u BiH? Ono što je jedino mogla, organizovala se veoma dobro, političke razlike i pogledi ostavljeni su po strani. Ne postoji niko danas ko će reći da vlast nije reagovala na vrijeme i sa resursima kojim raspolaže. Šta se moglo to se i uradilo. Možda i puno više i bolje nego neke bogatije i organizovanije države Evropske unije. Tu smo gdje smo i imamo to šta imamo.

Konkretno Milorad Dodik se i u ovoj krizi ponaša onako kako građani od njega i očekuju. Predlaže mjere u Predsjedništvu, nudi rješenja, traži da se poštuju preporuke, ponekad javno i zaprijeti kaznama za neodgovorne pojedince. Mora, jer ima budala koje samo tako možeš dozvati pameti.

Dodik zove regionalne i svjetske lidere da dostave pomoć jer je ta Evropska unija odmah zabranila izvoz medicinske opreme za treće zemlje, pa tako i za nas. Predsjednici Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdoan su pozitivno odgovorili i obećali pomoć za sve u BiH, bez obzira o kojem se entitetu radi. Kineska vlast je isto tako obećala pomoć. Tek nakon oštrih kritika da nas je Evropa ostavila javili su iz Brisela kako su obezbijedili nešto novca, ali da respiratora nema.

Gdje je Švarc-Šinling sad u tome vidio politički separatizam Republike Srpske? Istina, vlasti Republike Srpske se za sada puno bolje snalaze u ovoj krizi jer lakše i brže donose odluke. Predsjednica Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Radovan Višković, ministar zdravlja Alen Šeranić, svakodnevno su potpuno angažovani, donose odluke, apeluju na građane da se poštuju mjere, da zaštite i sebe i druge. Uspostavljen je veoma dobar sistem informisanja javnosti, organizovana nastava preko RTRS-a, formirani krizni štabovi u svakoj opštini.

U Federaciji je malo komplikovaniji sistem odlučivanja, postoje kantoni, kantonalne službe i sve pa sve to djeluje malo sporije, teže ali opet fukcioniše.

E sad, naša je država puna samoživih budala koje ne poštuju ni sebe ni druge pa ne poštuju ni odluke o samoizolaciji. Za takve nema druge nego kazne. Šta drugo možeš budali?

A zadnja izjava Švarc-Šilinga potvrđuje da ni u Evropi budala ne manjka.

(banjaluka.net)

Boris Džonson prebačen na intenzivnu njegu

Premijer Velike Britanije Boris Džonson prebačen je na intenzivnu njegu, javlja BBC. Dauning strit je potvrdio BBC-ju da je Džonson prebačen na u bolnicu “Sent Tomas” nakon što deset dana simptomi virusa korona nisu popuštali. Prema navodima iz Dauning strita, posljednjih sati simptomi su se pogoršali. Gardijan navodi da je na intenzivnu njegu prebačen iz

CVIJANOVIĆ: Kad dođe vrijeme, procijeniće se da li će biti lokalnih izbora

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je u vrijeme epidemije virusa korona neprimjereno i besmisleno govoriti o tome da li će ili neće u oktobru biti održani lokalni izbori u BiH zbog korona virusa. “Moj stav je da se, uprkos vanrednim okolnostima, u tom smjeru treba krenuti u svu proceduru i pripreme, a

CVIJANOVIĆ: Mjere daju rezultate, neophodna solidarnost svih u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se epidemiološka situacija u Srpskoj neprekidno prati, te da je zadovoljna mjerama koje su preduzete za prevenciju epidemije virusa korona i činjenicom da je i dalje prisutan linearni rast kada je riječ o broju oboljelih. “Naša strategija preventivnih mjera promijenila se nekoliko puta zato što je to

Beba iz Srbije izliječena od virusa korona

U Srbiji je ozdravio najmlađi pacijent obolio od virusa korona – beba rođena 4. marta. Beba čiji su inicijali V.B. izliječena je i otpuštena danas sa odjeljenja pedijatrije na beogradskoj klinici “Dragiša Mišović”, nakon 15 dana borbe, potvrdila je porodica ovog dječaka. Dva kontrolna testa bila su negativna, pa je beba danas sa majkom puštena

LUKAČ: Za izazivanje panike i nereda predviđene kazne i do 10.000 KM

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da su za izazivanje panike i nereda u Srpskoj za vrijeme vanrednog stanja predviđene kazne do 10.000 KM. Lukač je rekao za ATV da su, prema novousvojenoj uredbi o prekršaju izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja u Srpskoj, predviđene novčane kazne za fizička ili

Preminuo Radomir Antić

Radomir Antić poznati fudbalski trener umro je u Madridu u 71. godini života, javio je Atletiko Madrid. Bivši fudbaler i nekadašnji selektor Srbije, jedini je trener koji je vodio Real Madrid, Atletiko i Barselonu. Iako postoji klub sa kojim se Radomir oduvek poistovećivao, to je Atletiko, s kojim je napravio istoriju u sezoni 2005-2006, osvajajući