KOMENTAR: U Federaciji ignorišu odluke Ustavnog suda BiH

ustavni sud bih

Da se odluke Ustavnog suda BiH primjenjuju selektivno, te da one koje u datom momentu ne idu u korist nekog od organa iz entiteta ostaju samo mrtvo slovo na papiru, svjedoči i podatak da nekoliko desetina odluka i dalje čeka na izvršenje.

Iako su za poštovanje i sprovedbu odluka Ustavnog suda zadužene tri grupe institucija, mnogo je duži spisak onih koji im u svom radu ne pridaju mnogo značaja, pa su se tako na listi institucija koje ignorišu Ustavni sud našli niži sudovi, skupštine opština, kantona, kantonalne i entitetske vlade, kao i Savjet ministara BiH.

Nesprovedene ostaju i politički neosjetljive odluke, koje se uglavnom odnose na Federaciju BiH.

Zadaci redovnih sudova su da sprovedu postupke iz svoje nadležnosti, a izvršnih vlasti da isplate novac iz budžeta kao naknadu za utvrđeno kršenje ljudskih prava ili po osnovu pravosnažnih i izvršnih presuda redovnih sudova, dok su zakonodavni organi vlasti dužni da donesu odgovarajuće zakone.

Ovakvo ignorisanje odluka mnogo puta donijelo je štetu Republici Srpskoj, a jedan od primjera svakako je ona odluka kojom je od Vlade FBiH zatraženo formiranje komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, u isto vrijeme kada je Vladi RS naloženo da ispita stradanja u Srebrenici.

Svoju obavezu Republika Srpska je izvršila, dok se isto ne može reći iz Federaciju BiH. Pokušaja je bilo, ali ne i rezultata. Savjet ministara je 2006. godine formirao Komisiju, ali bezuspješno, jer članovi nisu mogli da se dogovore da li se računaju samo ljudske žrtve ili i materijalna šteta. Bezuspješan je bio i zahtjev Republike Srpske upućen Parlamentu BiH u kojem je od ovog organa zatraženo formiranje komisije za Sarajevo, jer su se takvom  činu usprotivili poslanici iz reda bošnjačkog naroda.

Iako su za njeno donošenje, pored stanih, glasale i bošnjačke sudije iz FBiH, jedna od najpoznatijih odluka Ustavnog suda koje se u ovom entitetu ignorišu svakako je ona o konstitutivnosti Srba, Hrvata i Bošnjaka na prostoru cijele BiH. Kao dokaz takvoj tvrdnji najbolje može da posluži podatak da su Srbi u četiri, od ukupno 10 kantona svrstani u redove “ostalih”.

Među odlukama koje još uvijek čekaju na izvršenje jeste i ona o dijelu Izbornog zakona BiH i Statuta grada Mostara. Zbog neprovođenja ove odluke Mostarci već godinama ne idu na izbore, a bošnjački i hrvatski političari, na kojima je najveća odgovornost, nisu odgovarali zbog toga.

Čini se kao da je u BiH svakodnevna praksa da vlasti poštuju samo one odluke Ustavnog suda koje im u datom momentu odgovaraju. U prilog tome ide i situacija kada RS nije negodovala na odbacivanje apelacije Željka Komšića za ocjenu ustavnosti Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju RS, te Federaciji i u kantonima. Sudije su utvrdile da tim zakonima nije ugruženo poštovanje jezika, kulture i religije učenika.

PRIJETNJA RADNICIMA: Upozoreni da će dobiti otkaz u banjalučkom marketu ako se zaraze koronom

Posla za inspektora ponovo bi moglo biti i u trgovačkim radnjama. U jednom banjalučkom marketu osvanulo je prijeteće upozorenje radnicima – ko se zarazi koronom dobiće otkaz. Anonimne prijave već su stigle do sindikata i Republičkog inspektorata koji najavljuje izlazak na teren već naredne sedmice. Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasiće se

SAVIĆ (SDS): U Srebrenici kandidat Srbin, u Mostaru zajednička lista

„SDS želi načelnika Srbina u Srebrenici i u tom smislu ćemo pristupiti izboru za kandidata za načelnika opštine i u narednih pet do sedam dana bi trebalo da opštinski odbori u Srebrenici vide koja je to ličnost oko koje će se okupiti“, istakao je zamjenik predsjednika SDS Rado Savić. Govoreći o izborima u Mostaru, Savić

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se

DRAGOCJENA ISKUSTVA: Istaknuti banjalučki sportisti sa ministarkom Sonjom Davidović

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović uvjerena je da će biti značajnije uspostavljena saradnja sa istaknutim sportistima, nosiocima nacionalnih sportskih priznanja od kojih se mogu čuti dragocjena iskustva za unapređenje rada u oblasti sporta. Na prijemu za istaknute sportiste, Davidovićeva je rekla da su to ljudi čija se imena i danas spominju