KOMENTAR: U Federaciji ignorišu odluke Ustavnog suda BiH

ustavni sud bih

Da se odluke Ustavnog suda BiH primjenjuju selektivno, te da one koje u datom momentu ne idu u korist nekog od organa iz entiteta ostaju samo mrtvo slovo na papiru, svjedoči i podatak da nekoliko desetina odluka i dalje čeka na izvršenje.

Iako su za poštovanje i sprovedbu odluka Ustavnog suda zadužene tri grupe institucija, mnogo je duži spisak onih koji im u svom radu ne pridaju mnogo značaja, pa su se tako na listi institucija koje ignorišu Ustavni sud našli niži sudovi, skupštine opština, kantona, kantonalne i entitetske vlade, kao i Savjet ministara BiH.

Nesprovedene ostaju i politički neosjetljive odluke, koje se uglavnom odnose na Federaciju BiH.

Zadaci redovnih sudova su da sprovedu postupke iz svoje nadležnosti, a izvršnih vlasti da isplate novac iz budžeta kao naknadu za utvrđeno kršenje ljudskih prava ili po osnovu pravosnažnih i izvršnih presuda redovnih sudova, dok su zakonodavni organi vlasti dužni da donesu odgovarajuće zakone.

Ovakvo ignorisanje odluka mnogo puta donijelo je štetu Republici Srpskoj, a jedan od primjera svakako je ona odluka kojom je od Vlade FBiH zatraženo formiranje komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, u isto vrijeme kada je Vladi RS naloženo da ispita stradanja u Srebrenici.

Svoju obavezu Republika Srpska je izvršila, dok se isto ne može reći iz Federaciju BiH. Pokušaja je bilo, ali ne i rezultata. Savjet ministara je 2006. godine formirao Komisiju, ali bezuspješno, jer članovi nisu mogli da se dogovore da li se računaju samo ljudske žrtve ili i materijalna šteta. Bezuspješan je bio i zahtjev Republike Srpske upućen Parlamentu BiH u kojem je od ovog organa zatraženo formiranje komisije za Sarajevo, jer su se takvom  činu usprotivili poslanici iz reda bošnjačkog naroda.

Iako su za njeno donošenje, pored stanih, glasale i bošnjačke sudije iz FBiH, jedna od najpoznatijih odluka Ustavnog suda koje se u ovom entitetu ignorišu svakako je ona o konstitutivnosti Srba, Hrvata i Bošnjaka na prostoru cijele BiH. Kao dokaz takvoj tvrdnji najbolje može da posluži podatak da su Srbi u četiri, od ukupno 10 kantona svrstani u redove “ostalih”.

Među odlukama koje još uvijek čekaju na izvršenje jeste i ona o dijelu Izbornog zakona BiH i Statuta grada Mostara. Zbog neprovođenja ove odluke Mostarci već godinama ne idu na izbore, a bošnjački i hrvatski političari, na kojima je najveća odgovornost, nisu odgovarali zbog toga.

Čini se kao da je u BiH svakodnevna praksa da vlasti poštuju samo one odluke Ustavnog suda koje im u datom momentu odgovaraju. U prilog tome ide i situacija kada RS nije negodovala na odbacivanje apelacije Željka Komšića za ocjenu ustavnosti Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju RS, te Federaciji i u kantonima. Sudije su utvrdile da tim zakonima nije ugruženo poštovanje jezika, kulture i religije učenika.

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,

Teška saobraćajka u Tesliću, saobraćaj obustavljen

Saobraćaj prema Blatnici u potpunosti je obustavljen, zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na Banji Vrućici u Tesliću. Iz policije su za Srpskainfo potvrdili da se nesreća dogodila i da, na sreću, nema poginulih. U toku je uviđaj, nakon kojeg će biti poznato više detalja. U funkciji je alternativni pravac kraj hotela “Srbija”. (Srpskainfo)

Djeca u skitnji dobijaju prihvatilište u Domu “Rada Vranješević”

Prihvatilište za djecu u skitnji, prema planu transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, trebalo bi da bude otvoreno do kraja marta, rekao je Vladimir Kajkut, v.d. direktora ovog doma. Dodao je da pokreću ovu uslugu za djecu koja su žrtve porodičnog nasilja jer žele da im pomognu. “To bi bio