Politika 24.01.2021.

Komentar: Zašto Bakir otvara sukobe?

ČITANJE: 1 minuta

PIŠE: Milan Tegeltija

Izjave Bakira Izetbegovića tumačiti kao “nabacivanje loptice” Dodiku je netačno i nacionalno neodgovorno ili pak zlonamjerno anesteziranje i uspavljivanje javnosti u vremenu u kojem Republiku Srpsku (a u tom slučaju i BiH) očekuju ozbiljna egzistencijalna iskušenja i izazovi.

Da, tačno je da Bakir ima velikih problema u SDA i FBiH, jednako kao što je tačno da je Bakir istinski ideološki radikal, potpuno opredjeljen da po bilo koju cijenu završi projekat unitarizacije BiH i satiranja Republike Srpske.

Tačno je i da je, uz sve probleme, ubjedljivo najjači politički faktor u FBiH, da ima dominantan uticaj na Islamsku vjersku zajednicu u BiH, ali i radikalne islamske grupe, zbog kojih se strancima nameće kao nezaobilazni faktor u BiH koji kontroliše institucije i resurse.

Teza da nema kritične mase u narodima za sukob je floskula. Konflikte i sukobe nikad ne započinju narodi, niti građani za njih glasaju, uvijek ih započinju politički lideri, a narodi u njih budu uvučeni, htjeli ili ne. Bakir je politički lider, pa se njegove izjave ne smiju omalovažavati.

Bakirovi vrijednosni sudovi o Srbima kao narodu sami po sebi su nebitni, ali pokazuju da otvara karte, diže uloge, te započinje vrlo opasnu igru uzdajući se u međunarodne okolnosti i razdor unutar srpskog nacionalnog korpusa.

Republika Srpska to mora dočekati potpuno budna i spremna!