Vijesti 29.06.2021.

Komentar: Zavarili patrijarha Pavla od otpadnog željeza

ČITANJE: 2 minute

Nekakva konstrukcija zavarena od žice i par željeznih šipki otkrivena je u Andrićgradu i nazvana – spomenik patrijarhu Pavlu.

Možda je Ljubomir Lacković jedan od vodećih svjetskih vajara, dosljedan u svom stavu da radi takozvane šuplje, prozračne skulpture od varenog gvožđa (uglavnom otpadnog), ali vrlo je nepristojno i bezobrazno patrijarha Pavla, kojeg većina vjerujućih Srba smatra istinskim svecem, prikazati kao hrpu željeznih šipki.

Možda ne razumijem, tačnije vjerovatno ne razumijem ni umjetnički apstraktni izražaj svijeta kako ga opaža Lacković, ali ne može se baš sve smotati i prikazati željeznom aramaturom, pa makar to radile i ruke velikog majstora.

Ne ide to nikako, pa stoga i ne čude negativne reakcije javnosti na skulpturu koja je, eto, nazvana Pavlovom.

Nije ni cilj ovog teksta da ospori ili omalovaži Lackovićev ogroman umjetnički talenat, već da pokuša uticati na autora i one koji su skulpturu krstili da razmisle još jednom, ne kao vjernici, već kao ljudi, pa odluče promijeniti ime tom djelu u, na primjer, “Darth Vader posmatra staru ćupriju na Drini”.

Bilo bi, vjerujem, primjerenije i ne bi baš nikom smetalo. Čak se i nekako bolje uklapa u sam Andrićgrad, koji je prvobitno trebao da posluži za snimanje filma inspirisanog romanom Ive Andrića. Ima nekakve logike da filmski likovi žive u idiličnom filmskom gradu.

A i Lackoviću je primjerenije da u svoj vajarski opus doda, pored Nosoroga, Jelena, Lava, Slijepog miša, Koze, Zmaja, Kentaura, Bahusa, Grifona, Himere – i Darth Vadera. A ne, Bože, oprosti im, patrijarha Pavla.

Nije našem patrijarhu mjesto u tom izmišljenom i fantastičnom svijetu velikog Lackovića.

Bio bi mu i ovaj priprosti i neuki narod zahvalan da mu Pavla ostavi u sjećanju kakav je i bio za života – dobra i spokojna duša Božija.

(D.J.)

Oznake: patrijarh Pavle