Politika 21.05.2020.

KOMENTAR: Živ je Mladen

ČITANJE: 2 minute

Mladen Ivanić, počasni lider PDP-a, probudio se iz višemjesečne medijske izolacije na dan ukidanja vanrednog stanja u Republici Srpskoj.

Šta je to natjeralo Mladena da se vanredno pojavi na televiziji i objasni da njegovi nisu izdajnici, jer su glasali u Sarajevu sa SDA za rezoluciju kojom, kao, osuđuju ustaški režim? Ili ga je iritirao nastup Milorada Dodika na zasjedanju parlamenta Republike Srpske, kada je rekao “da zna šta opozicija radi jer je vlast prisluškuje”. Ma, znajući Mladena, nije baš toliki emotivac da se sažalio na svoje poslanike kojima ni danas nije jasno da li se Dodik zezao, da li se radi o performansu ili su stvarno njihovi mobilni telefoni prikopčani na aparate.

Stvarni razlog Mladenovog političkog vaskrsenja su predstojeći izbori. U partiji koju je formalno prepustio na čuvanje Branislavu Borenoviću i Igoru Crnatku došlo je velikog sukoba povodom kandidature za funkciju gradonačelnika Banjaluke između dva poslanika PDP-a, Draška Stanivukovića i Jelene Trivić. PDP je još prije godinu dana zvanično kandidovao Stanivukovića za tu funkciju, kada je preuzimao predsjedničku funkciju u gradskom odboru te stranke u Banjaluci. Lično mu je Brane Borenović podigao ruku na pozornici Banskog dvora, najavljujući njegovu kandidaturu. Bio je to sjajan dan za Stanivukovića, u kojem su mu “čika Mladen i dragi prijatelj Brane” trasirali put ka političkom vrhu. Sve donedavno Stanivuković je bio ubjeđen da se ništa nije promijenilo. Do te famozne konferencije za novinare na kojoj je i Jelena Trivić iskazala ambicije da bude kandidat PDP-a za gradonačelnika Banjaluke.

Iskusan politicar koji traje i opstaje već četvrtu deceniju, Mladen Ivanić je prepoznao da čitav taj performans oko kandidature za gradonačelnika Banjaluke Borenović nije izveo kako treba, da mu to može ozbiljno ugroziti samu partiju, jer, iako mlad u politici, Stanivuković je i te kako svjestan da je upravo on pokretačka snaga te partije. Shvativši da ga pokušavaju “izraditi”, Stanivuković je poslao jasnu poruku “i Mladenu i Brani” da se sa njim baš ne mogu igrati i da je spreman na izbore i samostalno, bez PDP-a.

E, to je natjeralo Mladena da se ukaže na televiziji, objasni malo šta misli o korona virusu, šta o Miloradu Dodiku i pokuša ubjediti javnost da njegov Borenović ipak i nije izdajnik što sa SDA glasa za sve ono protiv čega je SNSD. Njegova pojava je trebala da umiri zbunjeno članstvo i pokaže da je u partiji i dalje sve pod kontrolom. Bila Trivićeva ili Stanivuković kandidat, Mladen je nedvomisleno želio poručiti da su svi zajedno. Koliko je u tome i uspio, pokazaće naredni dani, kad stranke budu definisale stranačke liste. Dobro, usput je Mladen i demantovao drugačije tvrdnje i poručio da on neće biti kandidat za gradonačelnika, što je i bilo za očekivati.

(banjaluka.net)