Vijesti 28.10.2016.

Komercijalisti starijim Banjalučanima podvaljuju sve, od ikona do steznika

ČITANJE: 3 minute

Komercijalisti penzionerima nude kućnu dostavu i lažne popuste, kako bi im prodali robu sumnjivog kvatiteta, po cijeni i do deset puta većoj od redovne.

Ovakvi trgovci ne biraju sredstva da zarade, pa tako i proizvode za jednokratnu upotrebu, najčešće porijeklom iz Kine, neukim potrošačima predstavljaju kao robu vrhunskog kvaliteta.

Njihove žrtve su uglavnom usamljeni i slabo pokretni stariji ljudi, koji mjesecima ne izlaze iz domova.

Kupci koji su prozreli namjere nasrtljivih prodavaca, pa pokušavaju da prekinu kontakt s njima, kažu da su trgovci toliko naporni da ih danima pozivaju, dolaze im kući, pa čak i šalju poštom proizvode koje nisu naručili, po principu „ako prođe prođe“.

Bosiljka Aleksić (72) popustila je pred slatkoriječivim komercijalistima, koji su je telefonom ubjedili da je baš ona izvučena na nagradnoj igri, pa je dobila „nevjerovatan popust“. Ispostavilo se da je u pitanju bezočna prevara.

– Rekli su da sam steznik za kičmu, koji inače košta 140 KM, dobila po super cijeni od 30 KM. Donijeli su ga kući, ja sam platila, misleći da to vrijedi. Međutim, pojas je pukao za pet dana, a oni su valjda povjerovali da ću i ubuduće nasjedati na njihove priče, pa su me zvali svake sedmice – kaže Bosiljka.

Ovakva iskustva svakonevno proživljava na stotine Banjalučana, kojima komercijalisti nude jastuke za 70 KM, posuđe skuplje i po pet puta od istog takvog u marketima, ali i crkvene kalendare, ikone, odjeću, masažere, „čudotvorne“ biljne lijekove…

Poseban hit su navodne besplatne večere. Božo Sarić je zbog telefonskog poziva, iz Potočana pored Prnjavora došao u Banjaluku na nagradnu večeru, kako bi preuzeo svoj „vrijedan poklon“.

– Još davno na vrata su nam došli da prodaju tave, supruga je kupila i potpisala neki ugovor. Od tada zovu stalno, nude svašta, a nedavno su mi rekli da sam dobio vrijedan poklon i da dođem po njega. Nakon sat vremena slušanja prezentacija o šerpama dobio sam nož za guljenje krompira. Od tad kada me god pozovu, ja spustim slušalicu. Baš su nas nasamarili – ispričao je Sarić.

Da su penzioneri najčešća meta komercijalista potvrđuju i u Pokretu potrošača RS. Svakodnevno im stižu pritužbe Banjalučana, čiji su stari roditelji na meti nasrtljivih trgovaca.

– Potrošači treba da znaju da kod ovakve prodaje imaju pravo da vrate proizvod, a ako firma to ne želi, treba da se obrate inspekciji – kaže Dragutin Bošković iz Pokreta potrošača.

Kako bi zaštitili potrošače, u Pokretu će dogodine, po ugledu na EU, objaviti crnu listu firmi koje su na prevaru prodavale proizvode.

Makivić: Ne potpisujte ugovore!

U Inspektoratu RS kažu da je telefonsku prodaju teško iskorijeniti, ali da potrošači imaju prava na žalbe.

– Zakonom su njihova prava zaštićena, ali glavni problem je nepoznavanje zakona i neinformisanost. Situacija se komplikuje ako potrošač potpiše ugovor, ali i ugovor se može raskinuti – kaže Dušanka Makivić, portparolka Inspektorata RS.

(blic.rs)