Vijesti 19.04.2018.

KOMFOR I UŠTEDA ENERGIJE Završeno energetsko utopljavanje škole “Mladen Stojanović”

ČITANJE: 2 minute

Danas je zabavno–edukativnom manifestacijom “Energetski dani” ozvaničen završetak radova na energetskom utopljavanju u objektu Osnovne škole /OŠ/ “Mladen Stojanović” u Laktašima.

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Miloš Jokić rekao je da je energetska efikasnost jedan od prioriteta Vlade Republike Srpske.

“Osim većeg komfora, ovaj objekat će sada imati i veće uštede energije, koje će se odraziti i na uštede u novcu, što će biti od koristi za ulaganja u neke druge namjene”, rekao je Jokić.

On je napomenuo da je u cilju energetske efikasnosti sanirano oko 30 objekata putem projekta Svjetske banke, koji je u završnoj fazi, te izrazio uvjerenje da će biti pronađen način da se obezbijede dodatna sredstva za nastavak ovog projekta.

Načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović istakao je značaj energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, što znatno doprinosi uštedama za lokalnu zajednicu.

“Djeca će sada imati puno udobnije prostorije i smanjene troškove za grijanje, te ćemo im danas na licu mjesta približiti kako treba da se odnose prema energiji, kako da je štede i na koji način treba da se odnose prema svojoj okolini”, rekao je Karapetrović novinarima.

On je izrazio očekivanje da će se u narednom periodu naći način da se još objekata u ovoj opštini energetski utopli, kao što su objekti Osnovne škole u Kriškovcima i dječijeg vrtića.

Direktor Osnovne škole “Mladen Stojanović” u Laktašima Zoran Smiljanić rekao je da je projekat energetske efikasnosti realizovan, zahvaljujući saradnji lokalne zajednice i resornih ministarstava.

“Projekat je realizovan u dvije faze, u okviru koje je urađena kompletna fasada, te uveden najmoderniji sistem grijanja, na osnovu čega su zabilježene uštede veće od 30 odsto u potrošnji ogreva”, rekao je Smiljanić.

On je naveo da ovaj školski objekat pohađa oko 850 učenika, kojima je putem kreativnih i zabavnih radionica ukazano na značaj održive energije.

Predstavnik Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Mićo Vrhovac rekao je da je ovo pravi način da se djeci ukaže na značaj uštede energije i korištenja obnovljivih izvora energije.

(ATV/Srna)