Vijesti 07.04.2016.

Komisija FPN iz Beograda potvrdila: Doktorat Radmile Čokorilo plagijat

ČITANJE: 1 minuta
radmila cokorilo
Nastavno-naučno vijeće Fakulteta političkih nauka u Beogradu potvrdilo je nalaz komisije o plagijatima u radu Radmile Čokorilo, profesora FPN Banjaluka, zbog čega bi ona mogla ostati bez zvanja doktora, saznaje portal MojKontakt.

Štetu bi mogli da pretrpe i studenti banjalučkog Fakulteta političkih nauka, gdje Čokorilo predaje, kojima bi ocijene koje je ona potpisala mogle biti poništene.

Profesor Rade Veljanovski, koji je bio mentor Radmile Čokorilo, izjavio je da on ne može snositi odgovornost za plagijat.

“Samo ako je mentor podsticao kandidata da plagira i prepisuje može se pozvati na odgovornost. Ja jesam u velikoj mjeri provjeravao navode iz ovog doktorata i tu moram da priznam da mi je promaklo par primjera. Nisam bio naročito srećan ovim radom, jer je bio slabiji ali je zadovoljio neki minimum. Da je rad ocjenjivan po „bolonji“, dobio bi šesticu“, kaže Veljanovski.

On je ranije rekao da je sporna disertacija „provučena“ kroz program za otkrivanje plagijata i da je rezultat „bio dva procenta“. „To se svuda toleriše“, kazao je Veljanovski.

(MojKontakt)