Vijesti 05.02.2016.

Komisija provjerava manipulacije sa akcijama Željeznica RS

ČITANJE: 2 minute
komisija zeljeznice
Nekoliko malih akcionara pokušalo je iskorititi po svemu sudeći, posljednju priliku da dobro unovče svoj kapital na Željeznicama.

Dionice ovog preduzeća u ponedjeljak su eksplodirale, a svi oni koji su ih pokušali prodati sačekaće da Komisija za hartije od vrijednosti okonča nadzor. Direktor kaže da trenutne cijene nisu realne.

-Prodano je pojedinačno par akcija po enormno visokoj cijeni. Čak u postotcima izraženo milion i trista hiljada puta je skuplja akcija bila nego što je prethodno trgovanje. Tako da je to onima koji prate berzu učinilo se sumnjivo- rekao je generalni direktor Željeznica RS Dragan Savanović.

Tomo Pančić do sada je svoje akcije mogao da proda za deset hiljada maraka. U ponedjeljak je imao priliku da dobije 30 hiljada, a kada država uradi dokapitalizaciju, vjeruje da neće moći da naplati ni 50 maraka.

-Radi se o dobro osmišljenom kriminalu na Željenicama RS kako bi istisnuli nas sitne akcionare. Mi nećemo to dozvoliti, tužili smo željeznice- rekao je akcionar Željeznica RS Tomo Pančić.

Manjinski akcionari vjeruju da ih je država oštetila kada je nagomilane gubitke pokrila kapitalom. Tvrde da on nije realno procjenjen jer nije adekvatno procjenila vrijednost imovine preduzeća.

Kako danas na Skupštini akcionara nisu uspjeli da ovu temu stave na dnevni red pravdu će kažu tražiti na sudu. Njihove tvrdnje u izvještaju za 2014. potvrdila je i glavna služba za reviziju.

Duško Šenjgota pojasnio je da je ova pogrešna procjena uticala i na visinu akcijskog kapitala kojim su Željeznice pokrile dugove. Direktor Dragan Savanović ne misli tako.

-Akcijski kapital je takav kakav jeste i to je nominalni akcijski kapital. On je mogao biti samo manji s obzirom na vrijednost akcija na tržištu- rekao je generalni direktor Savanović.

Vlada i uprava preduzeća ne odustaju od restruktuiranja preduzeća, a konačan rezultat trebala bi biti promjena u vlasničkoj strukturi gdje bi država trebala istisnuti male akcionare. Tvrde da je Vlada sve ove godine ulagala u preduzeća, a mali akcionari samo pokušavaju naplatiti izvući korist. U dokapitalizaicji kažu, svi vlasnici imaće mogućnost da ulažu.

(ATV)