Politika 08.07.2020.

KOMISIJA ZA NADZOR: Direktor OBA proglasio svoje diplome tajnim dokumentima, Stevandić napustio sjednicu

ČITANJE: 2 minute

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ Nenad Stevandić rekao je da je danas napustio sjednicu ove komisije, jer je Osman Mehmedagić diplome koje je donio prolasio tajnim dokumentom.

Stevandić je dodao da je to nedopustivio i da nije zabilježeno u parlamentarizmu.

On je naveo da se Mehmedagić izdigao iznad Tužilaštva i parlamenta i komisije i vlastiti dokument proglasio tajnim, te je parlamentarcima zabranjen javni uvid.

“Odnosno, možemo mi da je /diplomu/ pogledamo, ali da o njoj ne pričamo. Smatram da je to neprihvatljivo, da je to put u Sjevernu Koreju. Vlastitu diplomu proglasiti sam sebi tajnim dokumentom, da drugi ne bi imali uvid, to do sada još niko nikad nije uradio. To je velika sramota i ne priliči nikakvom parlamentarizmu i demokratiji, a oni koji to politički podržavaju, trebalo bi da se stide”, istakao je Stevandić.

On je napomenuo da prethodne diplome na osnovu kojih je Mehmedagić imenovan nisu bile tajni dokument, ocijenivši cijelu ovu situaciju velikom farsom.

Član komisije Mirko Šarović je ostao na sjednici.

Zajednička komisija parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH usvojila je 17. juna zaključak da direktor ove agencije Osman Mehmedagić ima rok od sedam dana da Komisiji predoči diplomu o završenoj visokoj stručnoj spremi.

Mehmedagić je 1. jula dostavio diplomu Više upravne škole koju je završio prije rata, te diplomu Američkog univerziteta iz Sarajeva koji je završio u periodu kada je bio na čelu OBA.

Komisija je zaključkom zatražila od predsjedavajućeg Savjeta ministara da dostavi imena kandidata za generalnog direktora i glavnog inspektora kako bi u skladu sa zakonom obavila raspravu, jer je aktuelnom rukovodstvu OBA istekao mandat još 19. novembra 2019. godine.

Univerzitet za poslovne studije /UPS/ Banjaluka poništio je polovinom novembra prošle godine diplomu Mehmedagiću nakon što je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito.

(Srna)