Biznis 05.05.2020.

KOMPANIJA “APPLE” ODBILA UČEŠĆE U PROJEKTU: Idućeg mjeseca aplikacija za praćenje zaraženih u Francuskoj

ČITANJE: 1 minuta

Francuska se nada da će do 2. juna biti osposobljena aplikacija “stop kovid” za praćenje zaraženih, rekao je danas ministar za digitalna pitanja Sedrik O.

On je kritikovao američku kompaniju “Apple” jer je odbila da učestvuje u projektu.

“Nadamo se da ćemo imati nešto do 2. juna. Pratimo našu mapu puta. “Apple” je mogao da nam pomogne da ova aplikacija funkcioniše bolje na ajfonu, ali nisu željeli da to učine”, istakao je ministar.

On je izrazio žaljenje zbog toga jer je svijet u periodu kada su svi angažovani u borbi protiv pandemije, a “Apple”, uprkos svojoj dobroj ekonomskoj slici i poslovanju, nije pružio pomoć administraciji tokom krize.

Ministar je ranije izjavio da bi aplikacija trebalo da uđe u testnu fazu 11. maja, kada će početi ublažavanje mjera blokade.

Brojne zemlje širom svjeta pokušavaju da razviju sličnu aplikaciju koja bi uz šire testiranje i praćenje mogla biti od ključne važnosti za ublažavanje regulativa socijalnog distanciranja.

Međutim, pojedini poslanici francuskog parlamenta smatraju da postoje problemi oko zaštite privatnosti kod ovakvih aplikacija

(Nezavisne)