Politika 10.03.2021.

KOMŠIĆ: Ako Dodik želi samostalnu RS, neka pokuša, za dva dana bi doživjeli debakl

ČITANJE: 1 minuta

Na današnji govor Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gdje je glavna tema visoki predstavnik i gdje je Dodik govorio o otcjepljenju, mirnom razilaženju i slično, reagirao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

“S obzirom na to da se poziva na Skupštinu koja je donosila političke odluke o provođenju genocida, i da su baš na bazi tih odluka politički i vojni dužnosnici iz RS osuđeni za genocid, najnoviji Dodikovi pozivi samo su nastavak kontinuiteta genocidne politike”, direktan je Komšić.

Dodik je, govoreći na posebnoj sjednici o radu visokog predstavnika, između ostalog, ponovo najavio referendum o otcjepljenju, a RS je nazvao državom, prenosi Klix.

“Međutim, ovaj put to neće proći jer su svi oni koji vole državu Bosnu i Hercegovinu jači za jedno veliko generacijsko iskustvo, a ni genocidna politika nema sredstava za provođenje. Šta više, za dva dana bi doživjeli potpuni debakl. Ako želi vidjeti nestanak RS, neka pokuša provesti to što govori. Pošto sam siguran da to ne želi, Dodiku bi bilo bolje da se okrene rješavanju stvarnih problema građana, a ne da moramo raspravljati o njegovim ispadima”, navodi Komšić.

Podsjetimo, Dodik je pripremio zaključke koje bi NSRS danas trebala usvojiti, a koji se tiču odnosa entiteta RS prema instituciji OHR-a, a spominju se i tužbe bivših visokih predstavnika.

Tokom rasprave je većina zastupnika opozicije napustila sjednicu uz tvrdnju da se slične sjednice stalno zakazuju, a da se zaključci ne provode.

(SB)