Politika 30.11.2021.

Komšić: Čisto sumnjam da će se do marta postići dogovor

ČITANJE: 1 minuta

Lider Demokratske fronte Željko Komšić sastao se danas sa Metju Palmerom (Matthew) američkim izaslanikom za izborne reforme i Angelinom Ajhorst (Eicchorst), direktoricom pri evropskoj službi za vanjske poslove.

U delegaciji DF-a s njim su Zlatan Begić, Dženan Đonlagić i Albin Zuhrić.

– Najveće smo stavove zadržali oko toga izmjena Ustava i Izbornog zakona. Nije gospodin Palmer donio nikakvo rješenje, ali se može zaključiti o čemu se radi. To je brisanje etničkog prefiksa iz Ustava, Dom naroda. Ključni instrument blokade u Federaciji je Dom naroda Federacije – rekao je Komšić nakon sastanka.

Dodao je da se više ne insistira na implementaciji svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

– Presuda “Sejdić-Finci” bi se mogla implementirati. Riješio bi se Dom naroda i Predsjedništva. Ali ostale presude, posebno Zornić, od nje svi bježe kao đavo od krsta. Ta presuda ruši ovakav sistem – rekao je Komšić te dodao da nećemo dobiti podršku stranaca u tom slučaju.

Kako je rekao stranci insistiraju na Domu naroda, izmjenama Izbornog zakona i brisanje etničkog prefiksa iz Ustava. Rekao i da “čisto sumnja da će se do marta postići dogovor”.

Komentarisao je i jučerašnju sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, piše Avaz.

– To je jasan dokaz koliko nisko politika u BiH može nisko pasti. Taj “Inckov zakon” nije uperen ni protiv koga. Oni su jučer ogolili tu svoju politiku da je svi vidimo – rekao je Komšić.

(E.M)