Politika 18.10.2021.

Komšić: Dodik bio protiv svih tačaka, povukao vitalni interes

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik na današnjoj sjednici bio protiv svih tačaka dnevnog reda i povukao je vitalni interes na cijeli set.

Komšić je novinarima nakon sjednice rekao da nije postignut dogovor kada je u pitanju ugovor koji bi BiH trebala da potpiše sa Islamskom zajednicom u BiH.

“Naš je cilj saglasnost svih članova Predsjedništva o tome. Dodik se protivio tome, rekavši da nisu isti ugovori sa sve tri religijske zajednice u BiH, što je i logično”, izjavio je Komšić.

Navodeći razlike ugovora BiH sa Islamskom zajednicom u odnosu na one potpisane sa Rimokatoličkom crkvom i Srpskom pravoslavnom crkvom, Komšić je rekao da ugovori sa ove dvije crkve imaju karakter međudržavnog sporazuma.

“Sjedište katoličke crkve je u Vatikanu, a Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Sjedište Islamske zajednice u BiH je u Sarajevu, i to se mora imati na umu”, smatra Komšić i najavljuje da će imati dodatne konsultacije s Islamskom zajednicom.

(Srna, E.M)