Politika 08.10.2021.

KOMŠIĆ: Dodik čini medvjeđu uslugu ljudima iz RS u OS BiH, oni žive od plate, za razliku od njega

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Predsjedništva BiH danas je prokomentarisao najavu Milorada Dodika o povlačenju saglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH, ali i snimke brutalnosti hrvatskih policajca nad migrantima i njihovo vraćanje u BiH.

Bez obzira što to NSRS ne može izglasati, jer su zakoni doneseni na nivou BiH, Komšića smo pitali kako komentariše takve najave i poteze.

“Pored toga što on nema nikakve veze s tim, mislim da će on morati odgovarati ljudima koji su trenutno u OS BIH, a dolaze iz RS-a. Ne postoji ni teoretska mogućnost da on tim ljudima osigura pristojnu životnu egzistenciju, ako ostanu ovamo. Ali to je pitanje koje oni trebaju da mu postave. No, bez obzira na Dodikove poteze i šta god on zaključio, Oružane snage BiH su formirane po Zakonu i nastavit će postojati na njega i njegovu politiku i zaključke NSRS-a. Time samo čini medvjeđu uslugu i RS i ljudima u RS-u koji od toga žive, za razliku od njega koji ne živi od svoje plaće”, kazao je.

Komšić je prokomentarisao i izjavu ministra policije Hrvatske Davora Božinovića koji je danas potvrdio da su hrvatski policajci, bez oznala na uniformama i s fantomakama, tukli migrante i tjerali ih na teritorij BiH.

“Pa nije rečeno ništa novo, mi to znamo odavno, a bilo je i ranije snimaka. Ali očigledno je sada na nivou javnosti u zemljama EU se čaša prelila. Teško je gledati one snimke. Mi na to upozoravamo već nekoliko godina, od kada traje migrantska kriza, ali niko se nije puno obazirao. Mislim da će sada doći do promjene u politici Hrvatske, ali pod pritiskom javnosti u EU i institucija EU koje neće da trpe takvo ponašanje pogotovo onih koji štite red i zakon. Ovo što radi hrvatska policija je golo prosipanje sile nad tim ljudima, vraćanje u BiH ne dajući im da iskoriste svoja prava koje im daju međunarodne konvencije. To što je uradio ministar Božinović je logično jer se to više nije moglo negirati”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

(SB)