Politika 26.07.2021.

KOMŠIĆ: Ko gubi, ima pravo da negoduje, stranke iz RS će se odljutiti, biće to u redu

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i lider DF-a kratko je komentarisao odluku lidera stranaka sa sjedištem u RS da bojkotuju rad u institucijama Bosne i Hercegovine.

“Razumijem teške emocije koje su zapljusnule blok političkih stranaka iz RS, jer su neke od njihovih temeljnih ideja doživjele poraz. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Odljutiće se, prije ili kasnije. Biće to u redu”, rekao je Komšić, prenosi Klix.

Podsjetimo, nakon sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj povodom odluke Valentina Inzka da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida doneseno je pet zaključaka među kojima je i onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija BiH.

Politički predstavnici iz RS su naveli da odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ga neprihvatljivim i ništavnim te smatraju da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH.

Krajem sedmice su najavili i donošenje dva važna zakona u Narodnoj skupštini RS.

(SB)