Politika 05.07.2022.

KOMŠIĆ: Milanović bi da sa nacističkih pozicija disciplinuje poslanike Bundestaga

ČITANJE: 1 minuta

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oglasio se na Facebooku i komentirao politiku predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

“Zoran Milanović sa nacističkih pozicija pokušava da disciplinira zastupnike u Bundestagu koji spremaju Deklaraciju podrške državi Bosni i Hercegovini.

Jasno je što je Milanović protiv ideje građanske države, ali njegovo targetiranje ljudi na osnovu etničke pripadnosti je izraz upravo one politike koja destabilizira Bosnu i Hercegovinu.

Uvjeren sam da su zastupnici u Bundestagu čuli njegove nacističke povike, te da će im oni biti dodatni motiv za podršku Bosni i Hercegovini”, napisao je Komšić.

Podsjetimo, Deklaraciju o kojoj govori Komšić u proceduru Bundestaga uputile su stranke njemačke vladajuće koalicije SPD-a, Zeleni i FDP-a. Bundestag će o ovoj rezoluciji glasati prije ljetne pauze.

Jedan od predlagača rezolucije poslanik SPD-a Adis Ahmetović smatra da je rezolucija od istorijskog značaja za BiH “jer se Bundestag uopšte odlučio baviti ovom temom”.

“Druga bitna stvar je da Njemačka jasno kaže da stoji iza BiH, da je bolja budućnost BiH u interesu Njemačke”, kaže Ahmetović.

(SB)