Politika 09.10.2021.

KOMŠIĆ NA KONGRESU DF-a: Zaslužni smo što CIK nije pod kontrolom Čovića i Dodika

ČITANJE: 5 minuta

Predsjednik Demokratske fronte i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio se delegatima Drugog redovnog Kongresa Demokratske fronte koji se održava u Sarajevu. Kongresu prisustvuje 350 članova stranke iz svih krajeva BiH.

Predsjednik DF-na samom početku zahvalio se delegatima Drugog redovnog Kongresa DF-a što su se odazvali uprkos pandemiji, navodeći da pored borbe protiv pandemije, jednakim intezitetom u državi traje i velika politička borba.

“Današnji kongres održavamo u jedno vrlo izazovno vrijeme. Ne samo da se godinu i pol dana borimo sa ovim nesretnim virusom, već se nalazimo i u političkoj borbi. Borbi protiv onih koji Bosnu i Hercegovinu pokušavaju blokirati, napraviti nefunkcionalnom. Borbi protiv onih kojima je cilj podjela ljudi, a potom i podjela države.  U takvim, vrlo zahtjevnim uslovima smo i radili kao organizacija proteklih godina. Politička situacija u kojoj se nalazimo, a koju nijednim svojim potezom nismo prouzrokovali, nas je natjerala i na neke teške odluke. Te odluke smo donosili hrabro. Ogromni pritisak i odgovornost smo nosili na našim leđima, iako smo mogli izabrati komfor kritičara bez odgovornosti. Ali smo izdržali, jer su nam namjere bile dobre”, rekao je Komšić, prenosi Slobodna Bosna.

Osvrnuo se pozitivne i negativne aspekte u djelovanju DF-a.

“Naravno, u toj borbi smo pravili i greške. Podbacili smo u žustrini borbe na nekim nivoima vlasti. Bilo je nekih što previše kalkuliraju, neće da se zamjere, neće da stanu iza ideja za koje borimo. Takvi ne mogu iznijeti teret očuvanja države, i na njih nećemo računati u najtežim trenucima.  Podbacili smo i sa nekim kadrovima koji nisu ispunili očekivanja, zato ćemo morati još pažljivije birati ljude za najvažnije pozicije”, rekao je Komšić.

Dodao je kako stranka ne postoji da bi bila sama sebi svrha. Naglasio je da je stranka kuća u kojoj se okupljaju da se zajedno bore za ideje.

“U Demokratskoj fronti, neće biti mjesta za one koji stavljaju stranku i fotelju ispred države. A vidio sam i puno, previše, ljudi koji su tu bili isključivo radi vlastitog interesa, bez ikakve brige za ljude i državu. Prolazili su strankom brzo. Ulazili, tražili pozicije i zaposlenja, i napuštali kada to nisu dobili. Danas hoću da vam kažem vrlo jasno i direktno, takve stvari u Demokratskoj fronti se nikada više neće ponavljati. Za takve ljude i razmišljanja u našoj kući više nema mjesta”, kazao je Komšić.

Istovremeno, uprkos svim problemima, pritiscima, napadima, učinili su kako je naveo mnogo važnih stvari.  Zaslužni su što je depolitizirana institucija poput CIK-a, koja više nije pod kontrolom Čovića i Dodika, ili bilo koje stranke.

“To je velika pobjeda u našoj borbi za poštene izbore. Pored toga danas smo bliže ulasku u NATO nego ikada ranije. A mnogi su nas nagovarali da odustanemo od te borbe, govorili nam da nije bitna. Bili smo, i još uvijek smo, na prvoj liniji odbrane od izbornog zakona koji bi ovu zemlju i ljude dodatno podijelio i dugoročno doveo u pitanje opstojnost Bosne i Hercegovine. Pisali smo kvalitetne zakone, insistirajući na provedbi 14 prioriteta koji nas vode u Evropsku uniju”, rekao je Komšić.

Što je njemu lično najvažnije, rekao je da su kroz sve što su radili, ostali pošteni.

“Na ovom kongresu danas možete pronaći ljude raznih profila, i svi mi imamo nekih svojih mana, ali među nama nećete pronaći lopove i kriminalce, tajkune i profitere.  Zato, bez obzira na greške koje smo ponekad pravili, bez obzira i na neke loše procjene, kada se sve stavi na papir, kada se saberu svi plusevi i minusi, mogu ponosno reći da je Demokratska fronta pozitivna snaga koja je i danas potrebna Bosni i Hercegovini”, istakao je Komšić.

Dodaje kako je primarna politička borba Demokratske fronte, borba za građansku državu.

Podcrtavajući, kao jednako tako neće odustati ni posustati u zalaganju za NATO put BiH i članstvo u NATO-u. Zbog toga su preuzeli odgovornost prihvatajući da na državom nivou na čelu ministarstva odbrane bude njihov kadar. U tome smislu, kako je naveo napravljeni su znatni pomaci.

“Ako i zanemarimo sad to da se u Predsjedništvu BiH godinu dana vodila borba oko usvajanja Programa reformi, ne možemo zanemariti napore koje učinio ministar Podžić u ispunjavanju obaveza iz Programa reformi i pored svih podmetanja i otežavajućih okolnosti sa kojima se susreće. Zbog toga smo kao stranka žrtvovali puno, međutim ako kroz koju godinu postanemo članica NATO-a, to će značiti da je vrijedilo i da nismo uzalud trpili orkestrirane napade zbog naših odluka koje su donošene prije svega u interesu države”, naglasio je Komšić, dodajući kako svi ovi politički segmenti njihovog djelovanja imaju uporište u odlukama institucija države i međunarodno preuzetim obavezama, stoga je i njihova politika u potpunosti legalistička i u okviru političke realnosti.

“Bez zalaganja za to teško je govoriti o vladavini prava u državi. Ne mogu se pod noge bacati odluke institucija i presude međunarodnih sudova. Oni koji to rade lažu građane da se zalažu za vladavinu prava. Demokratska fronta to ne radi, niti to posmatra kao nešto sekundarno nego kao primarno”, zaključio je Komšić.

(N.S)

Oznake: DF, Željko Komšić