Politika 22.05.2021.

Komšić na vojnoj vježbi: Idemo ka članstvu u NATO, sigurnoj i građanskoj BiH

ČITANJE: 4 minute

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se danas na poligonu na Manjači povodom vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Sjedinjenih Američkih Država.

“Želim prije svega mi da iskažem svoje iskreno divljenje vašim naporima da u ovoj maloj, ali ponosnoj zemlji Bosni i Hercegovini, zajedno sa našim partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država, pokažemo da možemo prihvatiti i na terenu prikazati najviše vojne standarde koje pred nas postavlja naša intencija da jednoga dana postanemo članica NATO saveza”, rekao je na početku.Podsjetio je da je prije godinu i po, u Predsjedništvu BiH, donesen prvi Program reformi, čime smo odgovorili na poziv NATO saveza da uzmemo aktivno učešće u Akcionom planu za članstvo kojeg poznajemo pod nazivom MAP.

“Poznato je kako se u MAP-u učestvuje samo na jedan mogući način, a to je kroz podnošenje godišnjih nacionalnih programa, koje za Bosnu i Hercegovinu ima svoje specifično ime – Program reformi i da se kroz taj godišnji nacionalni program ispunjavaju jako složeni kriteriji i standardi koji se pred nas stavljaju”, dodao je.

Time je, kaže Komšić, započeta konačna putanja prema članstvu u NATO savezu, tako što ćemo svake godine podnositi novi Program reformi Bosne i Hercegovine, raditi predano na ispunjavanju svih standarda, sve do trenutka kada NATO savez ne procijeni da je BiH ispunila sve tražene kriterije i standarde, te pozove Bosnu i Hercegovinu u članstvo NATO-a.

“Zato je ova današnja vojna vježba sa našim američkim partnerima veoma važna, jer su u njoj pokazuje da smo spremni ispuniti i dio kriterija koji se tiču interoperabilnosti naših oružanih snaga, na način da se kroz učešće u najsloženijim vojnim akcijama i postupcima, zajedno sa oružanim snagama drugih zemalja, možemo lako uklopiti u veće vojne sisteme. Brzi odgovor je najbolji odgovor onim koji postavljaju kojekava pitanja, ali i najbolji pokazatelj smjera u kojem treba ići, a to je kolektivna sigurnost u okviru NATO saveza”, naglasio je.

Iz tih razloga, Predsjedništvo BiH je jednoglasno odobrilo učešće Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u ovoj vježbi.

“Zato vam dugujem svoju neizmjernu zahvalnost, jer ovim što ste pokazali u prethodnim danima, kroz učešće u vojnoj vježbi „Brzi odgovor 21“ zapravo ste potvrdili naše namjere da nepobitno idemo ka članstvu u NATO savezu, a našim američkim partnerima, pokazali smo kako su naše oružane snage svakim danom sve spremnije i uvježbanije za prihvatanje obaveza koje proizlaze iz članstva u toj vojnoj nadnacionalnoj organizaciji.

Ponosan sam na sve što imamo priliku vidjeti ovdje u regionu Manjače, na sve ono što ste vi, poštovani vojnici i oficiri, prikazali u proteklom danima, pokazujući da jedna Bosna i Hercegovina, itekako, može da ispunjava najsloženije kriterije i standarde”, poručio je.

Komšić je rekao da BiH nešto slično probava uraditi i u okviru ispunjavanja kriterija i prioriteta koji bi nas doveli do kandidatskog statusa za Evropsku uniju.

“Ali smo svi svjedoci da postoje one snage, najčešće političke, koji svoje lične interese i namjere, stavljaju iznad interesa građana Bosne i Hercegovine, a taj interes građana ove zemlje je svakako okrenut prema članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji.

Tim arhaičnim i prevaziđenim snagama otpora prema članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji, danas smo svi zajedno poručili da je njihovo vrijeme odavno prošlo, da oni predstavljaju prevaziđenu prošlost, a da nas interesuje i treba da nas interesuje samo budućnost ove zemlje i svih njenih građana. Interes građana ove zemlje, svakako je taj, da oni žele da bolje i sretnije žive, da imaju perspektivu za sebe i svoju djecu, da se osjećaju sigurno u svojoj zemlji, bez straha da će se, opet, probuditi neke aveti prošlosti i kroz davno prevaziđene politike kolektivnih identiteta, pokušati destabilizirati ovu zemlji”, rekao je.

Istakao je važnost da se danas s Manjačke, zajedno sa američkim parternima, poruči da ovdje nema mjesta za politike stalne tenzije, nesigurnosti i destabilizacije.

“Nas interesuje naša budućnost i budućnost naše djece, da im obezbijedimo kvalitetno i stabilno okruženje u našoj Bosni i Hercegovini za dobar, sretan i uspješan život. Kada pogledam vaše rezultate u ovoj vojnoj vježbi, onda sam još uvjereniji da mi, svi zajedno, imamo dobre pretpostavke da učinimo taj bitni iskorak stvorimo uslove za sretan i uspješan život građana Bosne i Hercegovine u miroljubivom okruženju, sa našim parterima iz međunarodne zajednice koja nam pomaže i podržava nas u svim tim našim nastojanjima”, izjavio je.

Na kraju se zahvalio partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država, njihovom političkom i vojnom vrhu, za svu podršku i pomoć koju pružaju, posebno u stvaranju normalne građanske zemlje BiH, piše Klix.

(A.M.)