Politika 25.12.2020.

KOMŠIĆ O INCKU: Teško do novog visokog predstavnika, Rusija prepreka, traže gašenje OHR-a

ČITANJE: 2 minute

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić govorio je u Dnevniku D na Federalnoj televiziji o sastanku s njemačkom ambasadoricom u BiH koji je danas održan u Predsjedništvu i špekulacijama o promjeni visokog predstavnika u našoj zemlji.

Naime, od ranije se u diplomatskim krugovima njemački diplomata Christian Schmidt iz Kršćansko-socijalne unije (CSU) spominje kao neformalni kandidat za budućeg visokog predstavnika u BiH, ali je ta tema naprasno aktuelizirana posjetom njemačke ambasadorice Margaret Uebber Predsjedništvu BiH.

Komšić je kazao da je sastanak bio oči u oči i da nije praksa da se detalji prenose jer to slabi povjerenje između sagovornika. Međutim, kazao je da eventualna promjena visokog predstavnika neće biti jednostavan posao.

“Zamjena visokog predstavnika je teža politička operacija. Da bi zamijenili visokog predstavnika treba saglasnot PIC-a i verifikacija na Vijeću sigurnosti UN-a. Kako ćemo dobiti saglasnost Rusije koja se zalaže za ukidanje instititucije visokog predstavnika? Da li to znači da će se ući u trgovinu s Rusijom na štetu interesa s BiH? ja mislim da se to neće desiti. Pustimo ovo i sačekajmo tu priču, ja mislim da to uopće neće biti jednostavno, pogotovo ubijediti Rusiju bez ozbiljnih ustupaka u BiH i regiji. Ako će se Rusiji izaći ususret s nekim velikim ustupcima, onda bolje da ništa ne diramo”, rekao je Komšić.

Kada je riječ o podnošenju zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o prebivalištu rekao je da je on diskriminatoran, pogotovo prema povratničkoj populaciji.

“Tu je riječ o etničkom čišćenju i genocidu i taj zakon je u suprotnosti sa svim konvencijama i paktovima o ljudskim pravima”, istakao je.

Osvrnuo se i na rezlutate izbora u Mostaru rekavši da je mislio da će Bh. blok ostvariti još bolji rezultat. Ustvrdio je da bi najgore bilo bilo da se sve završi na koaliciji SDA i HDZ-a.

“Onda se nije desila nikakva promjena. Zato ja zagovaram priču da Bh. blok i Koalicija za Mostar idu zajednio i ako je to neka cijena, ja bih bio spremana da Irmi Baraliji ponudimo da bude gradonačelnica, upravo zbog ove promjene. Ako se priča svede na SDA i HDZ, mi u tome nećemo učestvovati”, zaključio je Komšić.

(Klix)