Politika 23.07.2021.

Komšić pozdravio Inckov potez: “Trebalo je i prije, ali bolje ikad nego nikad”

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da izvrši dopune o Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Ta odluka utemeljena je na nizu presuda suda Ujedinjenih nacija, to jeste Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koje su van svake razumne sumnje utvrdile postojanje zločina genocida u Bosni i Hercegovini, odnosno genocida u Srebrenici. Odluka visokog predstavnika jeste civilizacijski čin, i ono najmanje što porodice žrtava genocida zaslužuju. Krajnje je vrijeme bilo da se putem zakonskih regulativa uredi način sankcioniranja onih koji veličaju zločin genocida, onih koji vrijeđaju žrtve i pokušavaju da ugroze dostojanstvo žrtava – kazao je Komšić, prenosi Klix.

– Drago mi je da Incko na kraju mandata, uprkos začuđujućem protivljenju nekih od ključnih međunarodnih faktora u BiH donio ovakvu odluku. Našem društvu je ovakva odluka bila neophodna, kao neka vrsta “prijeko potrebnog lijeka” sa nadom da svakom zlu ipak može doći kraj! Ova odluka je stvar civilizacijskih vrijednosti u današnjem svijetu, posebno u Evropi. Mislim da je Incko postupio po svojoj savjesti, na žalost na kraju mandata. Ali bolje ikada nego nikada, pogotovo kada se zna na koliki je otpor nailazila ova odluka kod njegovih ‘međunarodnih šefova’ – zaključuje Komšić.

(E.M)