Politika 14.06.2021.

KOMŠIĆ POZDRAVLJA DEKLARACIJU: NATO nigdje nije pomenuo konstitutivnost u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, pozdravio je Deklaraciju koju su na današnjem samitu usvojili šefovi država i vlada članica NATO.

Komšić ističe da u Deklaraciji nigdje ne stoji konstitutivnost naroda na čemu su iz Hrvatske snažno insistirali, posebno njen predsjednik Zoran Milanović, prenosi Srpskainfo.

– To je još jedna delegitimizacija tog prevaziđenog etničkog koncepta na međunarodnoj sceni, jer se pokazuje da je on suprotan NATO i EU standardima. Stoga, ali i zato, pozdravljam Deklaraciju koja je usvojena na samitu NATO, i koja je još jednom potvrdila suverenitet BiH i podršku euroatlanskim reformskim procesima – istakao je Komšić.

Što se tiče uvrštavanja Opštg okvirnog sporazuma za mir u BiH u pomenutu Deklaraciju, Komšić ističe da je podrška tome očekivana, konstantna i nije nikakva novost.

– Neki su očekivali uvrštavanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali do toga nije došlo jer bi to bilo u suprotnosti sa temeljenim vrijednostima NATO saveza – navodi Komšić.

Govoreći o izbornoj reformi, Komšić kaže da je jasno da se ona mora provesti isključivo u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje vrlo eksplicitno nalažu odbacivanje konstitutivnosti.

– Značajnim smatram i poziv, odnosno osudu politika koje pozivaju na podjele – poručuje Komšić.

(SB)