Politika 19.10.2021.

KOMŠIĆ: Rusija se miješa u unutrašnja pitanja BiH, o Oružanim snagama nema razgovora

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je na izjavu ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova, koji je kazao da se o Oružanim snagama BiH mora razgovarati u BiH.

“Ambasador Ruske Federacije, Igor Kalabuhov svojim komentarom o Oružanim snagama Bosne i Hercegovine učinio je ono što sama Rusija radi već duže vremena, a to je miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Neće biti nikakvog razgovora niti dijaloga o Oružanim snagama BiH, jer su one kao i druge državne institucije neupitna kategorija”, naveo je Komšić, prenosi Klix.

Kako kaže, Oružane snage Bosne i Hercegovine formirane su donošenjem odgovarajućih zakona u propisanoj proceduri u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, koja je jedino jedino zakonodavno tijelo države Bosne i Hercegovine.

“Tu se uopšte ne radi o davanju bilo čije saglasnosti na bilo šta, već o klasičnom postupku donošenja zakona, što je praksa ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijelom demokratskom svijetu. Jasan je povod ovog iskaza ambasadora Kalabuhova i on je sadržan samo u jednoj riječi – NATO. Dakle, Rusija ima aktivan angažman na Zapadnom Balkanu u sprečavanju pojedinih zemalja da postanu članice NATO saveza. Što se tiče Bosne i Hercegovine, naš put je jasan, i definisan odlukama institucija države Bosne i Hercegovine”, zaključio je Komšić.

(SB)