Politika 28.01.2022.

KOMŠIĆ: Sastanak u Neumu dokaz da je Dodik potpuno normalizovao rušenje ustavnog poretka

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas, komentarišući najavu Milorada Dodika da će pitanja državne imovine i VSTV-a staviti na dnevni red NSRS, kako je lider SNSD-a u potpunosti normalizirao i učinio javno prihvatljivim rušenje ustavnog poretka.

“Skretanje političkog fokusa na razgovore o Izbornom zakonu u Neumu pokazuje da to nije ništa drugo nego pokrivač za Dodikove separatističke aktivnosti. Naprosto je bizarno kalkulisati ograničenim izmjenama Ustava i Izbornog zakona dok kompletna vlast u drugom entitetu ruši ustavni poredak, a ako se ovako nastavi i s Oružanim snagama BiH te ako izostane odgovor institucija, to će značiti kraj države kakvu sada poznajemo i uvod u događaje koje niko normalan ne priželjkuje, ali će to biti jedini način da se kidnapovanje institucija i antidejtonsko formiranje parainstitucija zaustavi”, rekao je Komšić, prenosi Klix.

On je pozvao Tužilaštvo BiH da konačno reaguje i zaustavi udar na institucije.

Komšić je također pozvao i probosanske predstavnike u institucijama na razgovore i konsultacije vezane za institucionalni odgovor na separatističke aktivnosti.

(SB)