Politika 30.01.2022.

Komšić: Treba očekivati još radikalniju politiku HDZ-a

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić otkrio je za Klix.ba kako je prije dva mjeseca sa Nerminom Nikšićem (SDP) usaglasio zahtjev o potrebi za reduciranjem Doma naroda FBiH, a o svemu je bio upoznat i Bakir Izetbegović (SDA).

“Prije nekih dva mjeseca, gospodin Nikšić i ja smo održali jedan sastanak u Predsjedništvu BiH, gdje smo pored ostalih principa koji su se odnosili na izbor članova Predsjedništva BiH na temelju presuda Evropskog suda za ljudska prava, usagasili se i o potrebi reduciranja Doma naroda, sa čim je bio upoznat i gospodin Izetbegović. Složimo smo se dakle da se unutar ograničene izmjene Ustava i izbornog zakona izvrši redefinisanje uloge domova naroda na federalnom i državnom nivou. Izetbegović ostao dosljedan i principijelan u pozicijama i stavovima o kojima smo ranije razgovarali”, kaže Komšić za Klix.ba.

Smatra kako sada treba očekivati još radikalniju politiku HDZ-a.

“Oni se ne mogu pomiriti sa porazom koji su ponajviše sami sebi nanijeli. Ne vidim da imaju demokratskog kapaciteta da uvide vlastite greške, niti im te greške treba objašnjavati”, dodao je.

Komšić kaže da je pohvalan politički konsenzus među probosanskim strankama kada je riječ o redu prioriteta u cijelom ovom procesu, prvo reduciranje Doma naroda, a što ne i ukidanje po preporuci Venecijanske komisije, pa tek onda diskusija o izboru članova Predsjedništva BiH, i to na temelju presuda Evropskog suda za ljudska prava kako bi svi građani Bosne i Hercegovine bez obzira na etničku pripadnost mogli da biraju i da budu izabrani.

“Čini se da se jedna takva pozicija iskristalisala u posljednjim mjesecima”, zaključio je.

Podsjetimo da višednevni pregovori u Neumu o reformi Izbornog zakona BiH nisu urodili plodom. Plan je da domaći lideri nastave razgovore u narednim danima bez prisustva evropskih i američkih medijatora.

(N.S)