Komšić u Londonu agituje za NATO, Dodik mu poručuje da može govoriti samo u svoje ime

U sklopu radne posjete Velikoj Britaniji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio se danas pred Kraljevskim koledžom sigurnosnih studija (Royal College of Defense Studies).

On je kazao da se obraća kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i kao bivši vojnik Armije RBiH.

“Doista, lijep je osjećaj znati da ste se borili za pravdu, slobodu i mir, protiv nepravde, tiranije i terora. Kada se borite za takve plemenite ciljeve, taj osjećaj niko vam ne može oduzeti. Posebno mi je zadovoljstvo što to mogu reći ovdje pred vama koji ponosno služite našoj prijateljskoj državi, Ujedinjenom Kraljevstvu, državi koja je članica NATO saveza, istog onog saveza zemalja kojima je u interesu očuvanje mira i stabilnosti u svijetu, i kojemu mi u Bosni i Hercegovini, unatoč brojnim otporima, težimo. Među prisutnima ima I vas koji dolazite iz drugih zemalja kako bi na ovoj elitnoj instituciji produbili svoja znanja. Vjerujem da su i vaši ciljevi jednaki našima, a to su kolektivna sigurnost, vladavina prava, demokracija, sloboda”, kazao je Komšić.

Ističe da prijateljstvo Velike Britanije i BiH ne datira od jučer, da je izgrađeno “davno kroz zajedničku borbu i zalaganje za ono što su istinske civilizacijske i demokratske vrijednosti, kroz borbu civilizacije i anticivilizacije, kroz slavnu borbu i žrtve koje su naši građani podnijeli u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu”.

“Bosna i Hercegovina i njeni građani ne zaboravljaju olako svoje prijatelje, tim više što je, iako nikome zla nismo nanijeli, kroz svoju historiju, imala i mnoge neprijatelje. Svi mi u Bosni i Hercegovini vrlo dobro znamo, koliko je u trenucima borbe za državnost i borbe protiv globalnog fašizma značila prijateljska podrška Ujedinjenog Kraljevstva. Brigadni general Fitzroy Maclean nije u malom bosanskohercegovačkom gradiću Drvaru tek tako pao s neba u septembru 1943, nego se na Churchillov zahtjev spustio padobranom u Titov stožer kraj Drvara, kako bi u ime vaše države pomogao herojsku borbu naših partizana koji su se borili za našu državu a protiv tadašnjeg našeg zajedničkog neprijatelja. Zajedno su planirali koordinirane akcije partizanske vojske i savezničke avijacije kako bi se neprijatelju onemogućilo regrupisanje u centralnoj i zapadnoj Evropi što bi dodatno produžilo rat”, naveo je Komšić.

Stoga nije ni čudo, kazao je on, da je upravo baš Britanija prva uvidjela ko se na našim prostorima bez ikakvih kalkulacija borio za iste ciljeve i protiv istog neprijatelja. Zbog toga, ali ne samo i zbog toga, dodaje Komšić, prijateljstvo naših država, trajna je kategorija. Bili smo na istoj, odnosno ispravnoj strani historije, a to ćemo, uvjeren sam biti i budućnosti.

“Bosna i Hercegovina želi da bude dio zajednice država i sigurnosnih sistema koji žele mir u svijetu. To sam već rekao, ali samo zbog važnosti toga, to i ponavljam. Zahvalni smo Ujedinjenom Kraljevstvu na učinjenim naporima poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ti napori u očuvanju mira u Bosni i Hercegovini nisu ostali bez rezultata. Zahvaljujući britanskim vojnicima koji su dolazili u mirovnu misiju u BiH, naša država je danas stabilna. Međutim, mi želimo da ona bude još stabilnija. Zato izuzetno cijenimo podršku koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža Bosni i Hercegovini na putu njene integracije u NATO. Na tome putu, neće nas, ma koliko se trudili, i kakve napore ulagali, omesti smutljivci koji iz svojih ciljeva koji nisu u interesu mira, siju nered po svijetu, pa čak i u Britaniji. Njihova imena neću navoditi, jer i mi u Bosni i Hercegovini i u Velikoj Britaniji vrlo dobro znamo o kome se radi”, pocrtao je Komšić.

Vrijeme je, kaže on, da se taj proces završi i zaokruži inkorporacijom preostalih zemalja koje su se za to javne deklarisale, a među njima je I Bosna I Hercegovina.

“Zato je potrebno u narednom periodu dodatno ojačati bilateralne veze između naših država. Temelj za to, kao što rekoh, davno je postavljen. U izmjenjenim geopolitičkim prilikama u svijetu saradnja između naših zemalja, i politička i ekonomska i vojna, istovremeno je i bitna, i neophodna i obostrano korisna. Sa svoje strane, učiniti ću sve da se ta saradnja učvrsti i dodatno proširi na svakom od pomenutih nivoa. U tome kontekstu, koristim ovu priliku da izrazim zadovoljstvo angažmanom ambsadora Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini njegove ekselencije Matthew Fielda, koji je doista istinski prijatelj države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Na kraju, vama dragi polaznici, želim reći i sljedeće; U historiji ostaju zapisana samo imena heroja, bili oni vojnici, oficiri, diplomate ili državnici. Ja vam želim da budete odlikovani zaslugama za mir, jer je mir ono najsvetije što danas u ime budućnosti trebamo čuvati. To je pobjeda ka kojoj trebamo predano težiti”, poručio je Željko Komšić.

Trio na komemoraciji

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field objavio je zajedničku fotografiju sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i reisu-l-ulemom IZ u BiH Huseinom Kavazovićem na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Kako je naveo, riječ je o fotografiji pred polazak za London gdje će sva trojica učestovati na komemoraciji bivšem visokom predstavniku u BiH Paddyju Ashdownu.

“Na aerodromu, na putu za London na komemoraciju lordu Ashdownu. Uvijek je imao velike nade za ovu zemlju i njene ljude – ostavština koju pokušavamo nastaviti. Drago mi je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić i reisu-l-ulema Kavazović također idu na komemoraciju, ali i na druge sastanke”, naveo je Field.

Reisu-l-ulema lslamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović boravit će u službenoj posjeti Londonu, gdje će u Westiministerr Abbeyu na zahtjev porodice Lorda Paddy Ashdowna učestvovati na komemoraciji posvećenoj njegovom životu.

Tokom dvodnevne posjete, reis Kavazović će održati više sastanaka sa zvaničnicima u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, te predstavnicima većeg broja nevladinih i vjerskih organizacija i zastupnika u parlamentima.

Planiran je i sastanak s ministrom vjera i zajednica Lordom Voscountom Youngerom, javlja MINA.

“Ešdaunove aktivnosti u maniru najgorih okupatora”

Član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik izjavio je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvuje obredu posvećenom nekadašnjem visokom predstavniku u BiH Paddyju Ashdownu u Londonu u svoje ime, a ne Predsjedništva.

“On tamo nije u ime Predsjedništva BiH, kao što ni njegova posjeta Velikoj Britaniji nije u ime Predsjedništva. Paddy Ashdown je ovdje ostao upamćen kao međunarodni prestupnik, koji je u svom mandatu pogazio sve pozitivne i domaće i međunarodne pravne akte”, istakao je Dodik, upitan da prokomentariše Komšićevo učešće na službi organizovanoj u znak sjećanja na Ashdowna, koji je umro u decembru prošle godine.

Dodik smatra da je zahvaljujući Ashdownovim aktivnostima koje su bile u “maniru najgorih okupatora koji su upamćeni”, BiH danas daleko od normalne zajednice.

“Odlazeći iz BiH, za sobom je ostavio desetine i stotine ljudi i njihovih porodica kojima su zbog njegovih nakaradnih i nepravnih odluka pogažena osnovna ljudska prava. Ostavio je Dejtonski sporazum na čijoj je devastaciji maksimalno radio, a baveći se političkom korupcijom iz BiH je iznio značajnu materijalnu korist”, rekao je Dodik.

(Klix)

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji

PRIPREME ZA PREDSTOJEĆU GRIJNU SEZONU Kako sačuvati novac štedeći energiju

Prema procjenama, u neizolovanom grijanom prostoru, 35 odsto toplote gubi se kroz spoljašnje zidove, 25 odsto kroz prozore i vrata, isto toliko kroz krov, a 15 odsto energije izgubi se kroz pod. Ovi gubici mogu se smanjiti manjim ili većim ulaganjima u termoizolaciju, čiji je zadatak ujedno smanjenje troškova i povećanje komfora korisnika. Ušteda energije,

Besplatan čas tanga

Škola “Tango natural” organizuje 20. septembra od 19 časova u Domu omladine prezentaciju i besplatan čas argentinskog tanga. Organizatori kažu da će njihovi instruktori prisutnima ispričati zanimljive priče o tangu i da će moći vidjeti kako se pleše ovaj ples. “Ako vam se svidi i ako budete željeli iste večeri imaćete priliku napraviti i sami

U Banjaluci pronađeno tijelo muškarca

Tijelo šezdesettrogodišnjeg Banjalučanina B.R. pronađeno je danas u ulici Trive Amelice u Banjaluci saznaju “Nezavisne”. Ove informacije potvrđene su nam u Policijskoj upravi Banjaluka”. “Na lice mjesta izašli su policijski službenici, mrtvozornik i ekipa Hitne pomoći. Tijelo je prevezeno na Novo gradsko groblje gdje će biti obavljen pregled tijela”, rekli su nam u PU Banjaluka.

Talon Grikspor osvojio Srpska open

Talon Grikspor odigrao je cijeli turnir na visokom nivou i u svom prvom nastupu u Banjaluci osvojio pehar namijenjen pobjedniku.  Sa 6:2, 6:3 savladao je indijskog tenisera Sumita Nagala, na kojeg je jučerašnje polufinale ostavilo traga. Prvi set holanđanin je lako riješio u svoju korist, da bi Nagal pružio nešto veći otpor u drugom, ali

Obilježen Svjetski dan pružanja prve pomoći

Tridesetak volontera Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka pokaznim vježbama na Trgu Krajine obilježilo je Svjetski dan pružanja prve pomoći, a tokom ove sedmice nizom aktivnosti će obilježiti i Nedjelju borbe protiv tuberkuloze. Željka Ilić, sekretar Crvenog krsta Banjaluka, kaže da su ovo tradicionalne akcije, koje iz godine u godinu privlače zainteresovanost mnogih građana. “Bili smo