Politika 17.01.2022.

KOMŠIĆ U VATIKANU: Sastao se sa papom Franjom i poklonio mu prsten bosanskih vladara i knjigu

ČITANJE: 1 minuta

Danas je u Vatikanu, na svojoj prvoj ovogodišnjoj audijenciji, Papa Franjo primio predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Predsjedavajući Komšić i Sveti otac su imali privatni razgovor u papinskoj apostolskoj palači, na kojem je Komšić upoznao papu Franju sa posljednjim dešavanjima u BiH, piše Klix.ba.

Komšić i papa Franjo su se dotakli i problema sa kojima se susreće Bosna i Hercegovina, prevashodno sa odlaskom ljudi iz cijele regije, kao i izazovima modernog vremena. Posebno su govorili o važnosti očuvanja univerzalnih vrijednosti.

Po završetku susreta, Komšić je papi Franji uručio poklon, a radi se o izdanju knjige Bosansko Kraljevstvo, kao i prstenu pečtnjaku bosanskog vladara iz Donje Zgošće kod Kaknja.

Komšić se nakon sastanka sa papom Franjom sastao i sa nadbiskupom Paulom Gallagherom, sekretarom Vatikana za odnose sa državama. Nadbiskup je u razgovoru sa Komšićem potcrtao ulogu Vatikana u priznanju Bosne i Hercegovine kao nezavisne države, kao i veliku podršku koju i sada daju nezavisnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini.

Nadbiskup Gallagher se interesovao i za sigurnosno-političku situaciju u BiH, kao i odnosu susjednih i drugih zemalja prema Bosni i Hercegovini i krizi u BiH.

(N.S)