Politika 13.06.2021.

KOMŠIĆ: Zahtjevi Milanovića i Hrvatske u vezi sa BiH nespojivi sa NATO-om

ČITANJE: 1 minuta

Nakon što je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović govorio danas o završnoj deklaraciji nakon NATO-ovog samita za koju je kazao da je neće prihvatiti zbog stava članica saveza, oglasio se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

“Zbog forsiranja prevaziđenog etničkog koncepta konstitutivnosti naroda Hrvatska dolazi u sukob sa NATO-om”, rekao je on, prenosi Klix.

Milanović je danas rekao da neće podržati završnu deklaraciju zbog toga što neke članice NATO-a ne podržavaju konstitutivnost u BiH i Dejtonski sporazum. Komšić ističe da Hrvatska nema moć da blokira principe deklaracije.

“Vrlo je jasno iz presuda Evropskog suda za ljudska prava, da se u BiH treba odbaciti taj koncept, kao što je jasno da smo se u Programu reformi (ANP) obavezali na jednakopravnost svih građana, a ne na tzv. konstitutivnost naroda. Teško da jedna Hrvatska može zaustaviti ono što je interes NATO-a, k tome zalažući se za ono što nisu NATO i EU standardi”, rekao je Komšić.

Na kraju zaključuje da ono što hrvatski zvaničnici traže u BiH nespojivo s NATO-om.

“Sad u NATO-u trebaju odlučiti da li su im važniji standardi i interesi alijanse, ili antinato i antievropski standardi zvaničnika iz Hrvatske. Dobro je da se situacija kristališe i da stvari postaju jasnije”, rekao je on.

(SB)