Politika 19.03.2021.

KOMŠIĆEVA PORUKA RUSIJI: Neprihvatljive uvijene prijetnje NATO-u i BiH

ČITANJE: 3 minute

Nakon što su iz ambasade Rusije u BiH poručili da će reagovati na “neprijateljski čin” zbližavanja BiH i NATO-a povodom formiranja Komisije za saradnju, oglasio se i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

U slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine (BiH) i NATO-a, naša zemlja će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”, saopćila je 18. marta Ambasada Rusije u BiH povodom, kako su naveli, “reakcija na brojne publikacije koje hvale prednosti članstva BiH u NATO.

“Prije svega potrebno je ambasadi Ruske Federacije skrenuti pažnju na niz činjenica utemeljenih na odlukama instistucija države Bosne i Hercegovine, odlukama koje bi ambasada Ruske Federacije morala poštovati, pogotovo kada imamo davno izražen stav Rusije o poštivanju odluka institucija Bosne i Hercegovine”, istakao je Komšić.

Dakle, Bosna i Hercegovina podnijela je zvaničan zahtjev za učešće u MAP-u ili Akcionom plan za članstvo u NATO-u, još 2009. godine u skladu sa odlukom tadašnje saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine koju je potpisao član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović.

“Naredne 2010. godine, a na NATO zasjedanju u Talinu Bosna i Hercegovina je pozvana u MAP, gdje je postavljen uslov – upisivanje nepokretne vojne imovine. Taj je uvjet skinut na zasjedanju NATO-a, od 5. decembra 2018. godine, kada je Bosna i Hercegovina pozvana da učestvuje u MAP. Podsjetio bih da je MAP, NATO-ov plan namijenjen za zemlje koje imaju aspiracije za članstvo, otpočet 1999. godine, s ciljem pripremanja tih zemalja aspirantica za članstvo u NATO-u. Taj su put prošle Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Albanija, Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija”, tvrdi Komšić.

Sa svoje strane, Bosna i Hercegovina je svoje učešće u MAP-u započela dostavljanjem prvog Programa reformi BiH, donesenog novembra 2019. godine, koji je odmah dostavljen u sjedište NATO-a u Briselu.

Priprema tog Programa reformi trajala je mjesecima, kako bi se dostavio adekvatan i prihvatljiv Program.

“Učešće u MAP-u odvija se samo na jedan način – dostavljanjem godišnjih nacionalnih programa. Bosna i Hercegovina započela svoje učešće u MAP-u, podnošenjem svoga prvog godišnjeg nacionalnog programa pod nazivom – Program reformi Bosne i Hercegovine”, istakao je član Predsjedništva.

Nakon formiranja Komisije za saradnju sa NATO-om, dostavljen je izvještaj o implementaciji prvog Program reformi BiH, dok se dostavljanje drugog Programa reformi Bosne i Hercegovine, očekuje u narednim mjesecima. Sve ovo jasno govori da se naše učešće u MAP-u nastavlja u okviru tempa i kriterija koji postavlja sa NATO.

“Što se tiče saopštenja iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova, to je svakako kontinuitet njihove aktivnosti prema svim zemljama aspiranticama za članstvo u NATO-u i nažalost, najčešće se takve aktivnosti manifestiraju kroz izazivanje većih i manjih teškoća. Tako je bilo u Crnoj Gori, pa poslije i u Sjevernoj Makedoniji, prilikom njihovog puta prema NATO članstvu. To je očito geopolitička igra Rusija koja ima za cilj da se zaustavi širenje NATO-a u Evropi, što je očito ruski strateški cilj. Međutim, to nije samo poruka Bosni i Hercegovini, nego i našim saveznicima u okviru NATO saveza kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Kanada, Njemačka i drugima. Politički govor koji obiluje uvijenim prijetnjama sigurno nije prihvatljiv ni njima a ni nama u Bosni i Hercegovini”, zaključuje Komšić.

(N.S)