Svijet 19.04.2021.

Komunistička partija Kube ima novog predsjednika

ČITANJE: 1 minuta

Vladajuća Komunistička partija Kube izabrala je na zadnji dan kongresa predsjednika Miguela Diaza-Canela za nasljednika Raula Castra na mjestu generalnog sekretara, što je najmoćnija pozicija u jednostranačkoj zemlji.

Nasljeđivanje označava kraj ere u kojoj su ukupno šest decenija vladala braća Fidel i Raul Castro, vođe revolucije iz 1959., i tranziciju prema mlađim generacijama koje su napredovale u partijskim redovima, a nisu sudjelovale u gerilskom ratu, piše Hina.

Šezdesetogodišnji Diaz-Canel naslijedio je Castra kao predsjednik 2018., a očekivalo se i da će biti nominiran za čelnika stranke.

Ne očekuje se da će odmaknuti Kubu od jednopartijskog sistema

Naglasio je kontinuitet otkako je postao predsjednik i ne očekuje se da će odmaknuti Kubu od jednopartijskog socijalističkog sistema.

“Diaz-Canel nije plod improvizacije, već promišljenog odabira mladog revolucionara koji ima sve što je potrebno za napredovanje na više položaje”, rekao je Castro u svom uvodnom govoru na partijskom kongresu u petak.

Castrova je vojna odora bila u kontrastu spram civilne odjeće njegovog odabranog nasljednika.

Stotine delegata okupile su se na najvažnijem partijskom sastanku u Havani, koji se održava svakih pet godina te se na njemu određuje smjer politike i bira novo vodstvo.

Castro je na prethodnom kongresu 2016. rekao da će to biti posljednji kongres kojim će predsjedati takozvana istorijska generacija koja se borila u Sierra Maestri kako bi svrgnula diktatora Fulgencia Batistu kojega je podržavao SAD.

Članovi novog Politbiroa neće biti Jose Ramon Machado Ventura i Ramiro Valdes, dva poznata pripadnika “stare garde”.

Komunistička partija Kube još nije objavila tko će zamijeniti Machada Venturu, ideologa stranke, na mjestu potpredsjednika.

(E.M)