Politika 25.10.2018.

KONAČNA LISTA Ovo su imena ljudi koji će naredne četiri godine sjediti u Narodnoj skupštini RS

ČITANJE: 4 minute

Centralna izborna komisija je završila brojanje, 15 dana nakon izbora.
Nakon što su glasovima sa redovnih biračkih mjesta dodati glasovi poštom, u odsustvu, te glasovi iz diplomatsko-konzularnih predstavništava ovako će izgledati sastav budućeg saziva NSRS.

Kada je riječ o najvećoj političkoj partiji u RS, Savezu nezavisnih socijaldemokrata -SNSD njima je pripalo 28 mandata, 24 redovnih i 4 kompenzaciona mandata.

U Narodnu skupštinu RS direktno su ušli iz ove stranke Vlado Đajić, Luka Petrović, Zoran Stevanović, Nikola Špirića, Ćorić Nedeljko, Obren Marković, Zoran Tegeltija, Dušica Šolaja, Ilija Tamindžija, Darko Tomaš, Lovrić Milica, Milutin Tasovac, Dražen Vrhovac, Gordana Tešanović, Ognjen Žmirić, Aleksandar Subotić, Popović Saša, Vujičić Miroslav, Dragoslav Kabić,  Pero Petrović, Goran Jerinić, Nataša Trifković, Igor Žunić i Mara Milošević.

Preko kompenzacije u Narodnu skupštinu RS ušli su  Radovan Vuković, Srđan Mazalica, Željka Stojičić, i bivši šef poslaničkog kluba SNSD-a u prošlom sazivu Radovan Višković.

Skupština će najvjerovatnije da funkcioniše u drugačijem sastavu od izglasanog. Dio poslanika će da uđe u izvršnu vlast ( pominje se ime Zorana Tegeltija kao budućeg premijera RS ) ili će da odbije mandat, dok za konstituisanje skupštine još nedostaju po jedan Bošnjak i jedan Hrvat.

Kada je riječ o SNSD-u gotovo pa je sigurno da će Darko Tomaš ostati načelnik Prnjavora, a njegov mandat tako bi pripao lideru mladih socijaldemokrata Denisu Šuliću iz Gradiške. Još uvijek nije sigurno šta će biti sa mandatom Luke Petrovića kao aktuelnog gradonačelnika Trebinja.

Demokratski narodni savez je na 12 mandata i tako će najvjerovatnije i ostati. Oni imaju 11 direktnih mandata u budućem sazivu i jednog poslanika koji je ušao na kompenzaciju.

DNS-ov poslanički klub činiće Duško Ivić, Popović Đorđe, Milan radvoić, Mirko Sovilj, Nedeljko Čubrilović ( aktuelni Predsjednik Narodne skupštine RS), Milan Dakić, Stevanović Spomenka Aleksandar Glavaš, Slavko Gligorić, smijenjeni ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, Stojanović Spomenko a na kompenzaciju je ušao Darko Banjac.

Najveća opoziciona partija SDS imaće ukupno 16 poslanika, 13 direktnih i 3 komenzacionih. S obzirom na nedavna dešavanja u ovoj stranci, niko ne može sa sto postotnim uvjerenje reći da li će se baš svi poslanici prikloniti opozicionom bloku ili će djelovati i glasati kao (pridruženi) članovi vladajućih.

Njihov poslanički klub biće sastavljen, kako zasad stvari stoje, od poslanika:  Marić Nebojša, Danijel Jošić, Tomica Stojanović, Darko Mitrić, Darko Babalj, Kostadin Vasić, Davor Šešić, Miladin Stanić, Nebojša Vukanović, Branko Butulija, Milan Tubin,Željko Babić, Zoran Vidić

Kada je riječ o kompenzacionim mandatima SDS-a njih su osvojili Milanko Mihajilica, lider radikala koji je na zanimljiv način upao u NSRS ( njegova stranka nema načajniju podršku, on je osvojio 1690 glasova ukupno ), drugi kompenzacioni mandat osvojila je aktulena potpredsjednica Narodne skupštine RS Sonja Karadžić-Jovičević, a na kompenzaciju je upao i Nedeljko Glamočak.

Partija demokratskog progresa je na 9 mandata, 5 direktnih i 4 kompenzaciona. Ovdje je zanimljivo napomenuti kako je Gordana Vidović iz Seljačke stranke na iglene uši uspjela da uđe u NSRS, zahvaljujući koaliciji njene partije sa PDP-om. Ona je osvojila svega 340 glasova.

Direktne mandate su osvojili: Draško Stanivuković, Milenko Vićanović, Igor Crnadak, Milan Švraka i Perica Bundalo. Na kompenzaciju je, pored Vidović, ušli i Jelena Trivić, Ljubiša Krunić i Dragan Galić

Socijalisti su, za razliku od prošlih izbora kada su imali samo jedan direktan mandat, sada na 6 direktnih mandata koje su osvojili: Goran Selak, Petar Đokić ( aktuelni ministar industrije u Vladi RS), Srđan Todorović, Risto Marić, Savo Vulić, Skoko Maksim, dok je jedan komenzacioni mandat osvojila Andrea Dorić.

Kada je riječ o Koaliciji NDP -NS,SNS,Sloboda, oni su osvojili jedan direktni mandat ( Dragan Čavić ) dok su na komepnzaciju ušli: Krsto Jandrić, Nataša Stevanović, Aleksandar Fulurija.

Jedini direktni mandat za NSRS ispred Ujedinjene Srpske osvojila je Natalija Trivić, dok su još dva kompenzaciona “ugrabili” Milan Petković i Marinko Dragišić.

Koalicija Zajedno za BiH zasad ima 2 direktna mandata ( Edin Ramić i Senad Bratić) dok dva kompenzaciona imaju Smajić Begija i Mijo Perkunić koji je osvojio svega 187 glasova.

(Buka)