Vijesti 03.09.2016.

Konačno sanacija klizišta na Rebrovcu

ČITANJE: 2 minute

Sanacija klizišta i dijela magistralnog puta M4 Banjaluka – Kotor Varoš na Rebrovcu počinje u subotu.

Ovo je u petak izjavio direktor preduzeća “Niskogradnja” Ljubomir Ćubić, koje će izvoditi radove.

– Postavili smo table sa obavještenjem za pješake, da zbog radova koriste alternativne pravce i ne prolaze trotoarom na magistralnom putu u dijelu gdje je do sada bilo veliko klizište – rekao je Ćubić.

Početak radova na ovoj lokaciji ozvaničen je krajem maja, ali od tada gotovo da ništa nije rađeno. Problem je predstavljao projekat koji nije predvidio pristupni put za postavljanje šipova, odnosno dijelova temelja koji će držati saobraćajnicu. Za tu namjenu bilo je potrebno dodatnih 400.000 KM, koje je trebalo da obezbijede JP “Putevi RS”.

– Dobili smo nalog iz “Puteva RS” da počnemo sa radovima i mi krećemo u realizaciju projekta sanacije – kazao je Ćubić.

Osim klizišta koje je godinama sa većim kišama ili snijegom na saobraćajnicu donosilo blato i velike količine vode, rijeka Vrbas je potkopala magistralu. Zbog toga se urušila pješačka staza, a i bio je ugrožen kolovoz.

Mještani naselja Ada kažu da je sanacija klizišta i puta neophodna u što skorijem roku.

– Drago mi je ukoliko zaista počinje sanacija. Predugo čekamo da bude riješen problem tog klizišta i puta koji se sve više urušava. Vidimo da su stavili upozorenje za pješake da ne prolaze trotoarom, zbog radova. Nećemo više morati strahovati da se saobraćajnica sruči u Vrbas i izazove tragediju, a i godinama se na tom dijelu od blata nije moglo proći ni automobilom, a ni pješice. Dobro je da kakav objekat nije “došao” niz klizište na put – kazao je mještanin Rebrovca Radenko Kerkez.

Investicija

Investitor sanacije klizišta i dijela puta u Rebrovcu koji pripada mjesnoj zajednici Ada je Ministarstvo poljoprivrede RS, koje je bilo posrednik preduzeću “Putevi RS” prilikom podizanja kredita kod Svjetske banke. Radovi na sanaciji ozvaničeni su 18. maja ove godine, a rok za njihov završetak bio je 15. septembar.

Iz kredita Svjetske banke za ovaj projekat obezbijeđeno je 812.000 KM, a sa dodatnih 400.000 KM kompletna investicija iznosiće oko 1,2 miliona KM.

(Glas Srpske)