Konačno se zahuktala proizvodnja mesa

meso

Farmeri u RS lani su uhvatili blagi, ali ohrabrujući zalet. U odnosu na godinu ranije, proizvodnja mesa svih domaćih životinja bila je u usponu.

“Proizvodnja govedine porasla je za 7,2 odsto, mesa živine za 4,1 procenat, mesa ovaca za 2,7 odsto, koza za dva odsto i svinja za 1,2 procenta”, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Komentarišući ove brojke, Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Stočar” iz Bijeljine, ističe da su podaci, po svemu sudeći, tačni, jer je, kako pojašnjava, na terenu vidljivo da poljoprivredni proizvođači rasprodaju stoku. Dakle, po njegovim riječima, i ova medalja ima dvije strane.

“Vjerovatno će u narednom periodu doći do nestašice mesa, pošto poljoprivrednici stoku prodaju, jer nemaju uslova za držanje. Težak položaj seljaka prouzrokovao je smanjenje stočnog fonda. To nije dobro ni za seljake, ni za državu”, poručio je Nikolić.

Nebojša Rakić, direktor Zajednice živinara RS, uvjerava da je ukupna proizvodnja u živinarstvu značajno povećana, te napominje da bi ona mogla biti još veća kada bi im bio omogućen izvoz u države EU.

“Tada bi se stvorio prostor za dodatno, značajno povećanje proizvodnje, za šta kapaciteta ima”, rekao je Rakić.

On je dodao da se povećanje proizvodnje mesa živine bilježi u cijelom svijetu, jer raste i potrošnja tog mesa, kako zbog njegovih nutritivnih karakteristika, tako i zbog cijene. Kvalitet kod nas, ističe, nije upitan.

“Mi već nekoliko godina sprovodimo sve mjere kontrole u proizvodnji jednake onima u Evropi. Proizvodnja u Srpcu ista je kao i u Ptuju”, naglasio je Rakić.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da Vlada RS obezbjeđuje značajna budžetska sredstva za podršku proizvodnji.

“Ukupni podsticaji za stočarsku proizvodnju iznosili su u prosjeku 33 miliona na godišnjem nivou, ili 55 odsto u odnosu na ukupna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela”, napominju iz Ministarstva.

Ističu da je u cilju podsticanja domaće animalne proizvodnje, prerade i plasmana, kroz Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu kreiran niz mjera.

“To su premija za priplodnu stoku, premija za mlijeko, premija za proizvodnju mesa – tov, podrška pčelarskoj proizvodnji, mjere za zaštitu zdravlja životinja, investicije u stočarsku proizvodnju, investicije u modernizaciju postojećih i izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta te podrška uvođenju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane”, rekli su u  Ministarstvu.

Dodaju da proizvođači i prerađivači poljoprivrednih proizvoda imaju mogućnost korištenja kreditnih sredstava i zajmova Investiciono-razvojne banke po najpovoljnijoj kamatnoj stopi. Inače, zanimljivo je da je, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, lani zabilježen ogroman skok kada je riječ o proizvodnji ribe, a posebno u šaranskim ribnjacima.

“Proizvodnja konzumne ribe u ribnjacima u 2015. godini povećana je za 45,7 odsto u odnosu na 2014. Proizvodnja konzumne ribe u šaranskim ribnjacima povećana je za 335,6 odsto, a u pastrmskim ribnjacima za četiri procenta”, navedeno je u saopštenju iz Republičkog zavoda za statistiku.

Rast proizvodnje
Riba – 45,7%
Govedina – 7,2%
Meso živine – 4,1%
Ovčetina – 2,7%
Svinjetina – 1,2%

(Nezavisne)

Uređen sportski teren kod dvorane “Obilićevo”

Ljubiteljima igre pod obručima u Banjaluci omogućen je još jedan novi-stari prostor za basket i košarku. Postavljena je nova košarkaška tabla i obruč te je pokošena trava oko sportskog terena kod dvorane “Obilićevo”. Inicijativa je to predsjednika Skupštine grada Banja Luka Zorana Talića, koji se odazvao pozivu omladine iz Obilićeva, nakon što su se požalili

ZVANIČNO: Italija zabranila ulazak u zemlju državljanima BiH

Zbog skoka broja oboljelih od korona virusa, Italija je morala da zabrani ulazak osobama koje dolaze iz 13 zemalja, među kojima je i BiH. Na listi zemalja za čije građane je spuštena rampa nalaze se Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, Čile, Kuvajt, Severna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru i Dominikanska Republika, prenosi Glas Srpske. Zabrana se

GRADNJA POČINJE NA JESEN: Odabrano najbolje idejno rješenje buduće škole u Adi (FOTO)

Na konkursu za najbolje idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje prve škole u Adi pobijedila je firma Ruting, a sa prvim radovima bi trebalo da se počne na jesen. Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić istakao je da će Ada, kao brzorastuće naselje, dobiti svoju osnovnu školu, u okviru velikog plana izgradnje i obnove školske infrastrukture širom grada.

KRIŠTO: SDA nakon sastanka lidera tri stranke dogovor tumačila na svoj način

Zamjenik predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto izjavila je u intervjuu Srni da su lideri tri stranke – HDZ BiH, SNSD i SDA dogovorili kako da se stvari u BiH pomjere naprijed, ali da je SDA odmah nakon sastanka na svoj način tumačila dogovor.  Krišto, koja je i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, istakla

JEDNA OSOBA PREMINULA: Virus korona potvrđen kod 114 osoba u Republici Srpskoj

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, novi virus korona potvrđen je kod 114 osoba u Republici Srpskoj, dok je jedna osoba preminula, rekao je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković. Testirana su 582 uzorka. Zeljković je naveo

Banjalučanin uhapšen zbog marihuane

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka izvršili su kriminalističku obradu nad licem čiji su inicijali D.Đ, kod kojeg je pronađana određena količina marihuane. Ovo lice uhapšeno je juče jer je kod njega pronađeno i oduzeto 10,38 grama marihuane, saopšteno je iz banjalučke Policijske uprave. U saopštenju je navedeno da će Policijska uprava Banjaluka protiv D.Đ u redovnoj

AERODROMI REPUBLIKE SRPSKE: Linija Beograd-Banjaluka-Beograd tri puta sedmično

Sa Aerodroma Banjaluka trenutno saobraća redovna linija Beograd-Banjaluka-Beograd avio-kompanije “Er Srbija”, a iz preduzeća “Aerodromi Republike Srpske” rekli su Srni da će preduzeti sve aktivnosti na daljem uspostavljanju normalnog odvijanja saobraćaja u skladu sa razvojem epidemiološke situacije i preporukama nadležnih institucija.  Linija Beograd-Banjaluka-Beograd saobraća tri puta sedmično – srijedom, petkom i nedjeljom, a “Er Srbija”