Biznis 16.05.2016.

Konačno se zahuktala proizvodnja mesa

ČITANJE: 3 minute
meso
Farmeri u RS lani su uhvatili blagi, ali ohrabrujući zalet. U odnosu na godinu ranije, proizvodnja mesa svih domaćih životinja bila je u usponu.

“Proizvodnja govedine porasla je za 7,2 odsto, mesa živine za 4,1 procenat, mesa ovaca za 2,7 odsto, koza za dva odsto i svinja za 1,2 procenta”, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Komentarišući ove brojke, Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Stočar” iz Bijeljine, ističe da su podaci, po svemu sudeći, tačni, jer je, kako pojašnjava, na terenu vidljivo da poljoprivredni proizvođači rasprodaju stoku. Dakle, po njegovim riječima, i ova medalja ima dvije strane.

“Vjerovatno će u narednom periodu doći do nestašice mesa, pošto poljoprivrednici stoku prodaju, jer nemaju uslova za držanje. Težak položaj seljaka prouzrokovao je smanjenje stočnog fonda. To nije dobro ni za seljake, ni za državu”, poručio je Nikolić.

Nebojša Rakić, direktor Zajednice živinara RS, uvjerava da je ukupna proizvodnja u živinarstvu značajno povećana, te napominje da bi ona mogla biti još veća kada bi im bio omogućen izvoz u države EU.

“Tada bi se stvorio prostor za dodatno, značajno povećanje proizvodnje, za šta kapaciteta ima”, rekao je Rakić.

On je dodao da se povećanje proizvodnje mesa živine bilježi u cijelom svijetu, jer raste i potrošnja tog mesa, kako zbog njegovih nutritivnih karakteristika, tako i zbog cijene. Kvalitet kod nas, ističe, nije upitan.

“Mi već nekoliko godina sprovodimo sve mjere kontrole u proizvodnji jednake onima u Evropi. Proizvodnja u Srpcu ista je kao i u Ptuju”, naglasio je Rakić.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da Vlada RS obezbjeđuje značajna budžetska sredstva za podršku proizvodnji.

“Ukupni podsticaji za stočarsku proizvodnju iznosili su u prosjeku 33 miliona na godišnjem nivou, ili 55 odsto u odnosu na ukupna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela”, napominju iz Ministarstva.

Ističu da je u cilju podsticanja domaće animalne proizvodnje, prerade i plasmana, kroz Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu kreiran niz mjera.

“To su premija za priplodnu stoku, premija za mlijeko, premija za proizvodnju mesa – tov, podrška pčelarskoj proizvodnji, mjere za zaštitu zdravlja životinja, investicije u stočarsku proizvodnju, investicije u modernizaciju postojećih i izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta te podrška uvođenju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane”, rekli su u  Ministarstvu.

Dodaju da proizvođači i prerađivači poljoprivrednih proizvoda imaju mogućnost korištenja kreditnih sredstava i zajmova Investiciono-razvojne banke po najpovoljnijoj kamatnoj stopi. Inače, zanimljivo je da je, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, lani zabilježen ogroman skok kada je riječ o proizvodnji ribe, a posebno u šaranskim ribnjacima.

“Proizvodnja konzumne ribe u ribnjacima u 2015. godini povećana je za 45,7 odsto u odnosu na 2014. Proizvodnja konzumne ribe u šaranskim ribnjacima povećana je za 335,6 odsto, a u pastrmskim ribnjacima za četiri procenta”, navedeno je u saopštenju iz Republičkog zavoda za statistiku.

Rast proizvodnje
Riba – 45,7%
Govedina – 7,2%
Meso živine – 4,1%
Ovčetina – 2,7%
Svinjetina – 1,2%

(Nezavisne)