Vijesti 08.09.2016.

Konačno useljena: Prvi stanari ušli u Roditeljsku kuću u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Roditeljska kuća za terapijski boravak djece, koja se na Univezitetskom kliničkom centru u Banjaluci liječe od malignih bolesti, konačno je useljena.

Prve stanare, troje malih pacijenata iz Modriče, Foče i Zvornika, danas je prvi posjetio ministar zdravlja RS, Dragan Bogdanić.

On je istakao da je “ovaj projekat realizovan za manje od godinu dana”, mada je novac za roditeljsku kuću prikupljen još u decembru 2014. godine, na donatorskoj večeri pod pokroviteljstvom predsjednika RS, Milorada Dodika.

Dodik je tada najavio da će kuća biti završena do kraja 2015. godine, jer je “obezbjeđen i novac i lokacija i građevinska dokumentacija”.

Ipak, izgradnja kuće je počela u jesen 2015., a građevinski radovi su završeni tek krajem juna 2016.

Tada je predsjednik RS, Milorad Dodik svečano otvorio kuću, mada u njoj nije bilo namještaja ni opreme, pa ni stanara.

Ipak, predsjednik je presjekao crvenu vrpcu, a u tom svečanom činu asistiralo mu je dvoje djece liječene od malignih bolesti, uz podršku njihovih roditelja, te ljekara i medicinskog osoblja angažovanog u njihovom liječenju.

Kuća je izgrađena na inicijativu Udurženja roditelja djece liječene od malignih bolesti “Iskra”.

Cilj kuće je da se tokom dugotrajnog liječenja malim pacijentima o njihovim roditeljima, koji nisu iz Banjaluke, obezbjedi privremeni dom, odnosno ambijent sličan kućnom, kako bi lakše podnijeli liječenje i smanjili stres.

Kampanja, zloba i politička borba

Na pitanje novinara kako komentarišu sumnje da izgradnja roditeljske kuće kasni, kako bi ona bila otvorena pred izbore 2016. godine, iz Kabineta predsjednika RS je u januaru 2016. “EuroBlicu” odgovoreno riječima: “Nedopustiv je pokušaj da se akcija ‘S ljubavlju hrabrim srcima’ ispolitizuje, a želja da se humanitarna akciju poveže sa izbornim procesom je odraz zlobe i prelazi granicu najprljavije političke borbe.”

Kuću, iako nespremnu da primi stanare, predsjednik RS Milorad Dodik, koji je ilider SNSD, svečano je otvorio 21. juna, tri i po mjeseca pred izbore.

Prve stanare kuća je dobila danas, šest dana nakon početka zvanične predizborne kampanje.

Djecu je prvi posetio ministar zdravlja RS Dragan Bogdanić, koji je i kandidat SNSD za načelnika opštine Teslić.

Upravnica kuće

O kući, u kojoj će tokom dugotrajnog liječenja sa svojim roditeljima boraviti mali pacijenti koji nisu iz Banjaluke, brinuće Katica Kerkez, Banjalučanka, čiji je sin prije 15 godina izliječen od raka.

Ona će biti domaćica, ili kako kažu u Udruženju “Iskra” upravnica kuće i voditi računa da u objektu sve funkcioniše, a platu će dobijati od Ministarstvo zdravlja RS.

Dogovoreno je da će ukoliko se u kući nešto pokvari, majstore za popravak obezbjediti UKC, a materijal i opremu za popravku Udruženje “Iskra”.

(EuroBlic)

Oznake: Milorad Dodik