Politika 27.01.2022.

Konaković: Bez ozbiljnog pritiska na Čovića i Izetbegovića nema dogovora

ČITANJE: 2 minute

Nakon sastanka u zgradi Delegacije Evropske unije sa izaslanicima SAD-a i EU za pregovore o izbornim reformama Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst, novinarima se obratio predsjednik Naroda (NiP) i pravde Elmedin Konaković.

Potvrdio je da NiP ide u Neum i da će prisustvovati pregovorima o izbornim i ustavnim reformama.

“Smatramo da je to naša obaveza, bojimo se sastanaka Čovića i Izetbegovića iza zatvorenih vrata, oni su nam nanijeli toliko zla. Želimo da čujemo prijedloge međunarodne zajednice, a svoje stavove ćemo donijeti na orgnaima NiP-a”, rekao je.

Kazao je kako trenutne pregovore svi s pravom zovu “posljednjom rundom pregovora” jer je činjenica da je ovo posljednji trenutak za dogovor, odnosno da postoji i jedna mala šansa da se dio toga dogovori u aprilu.

Na današnjem sastanku im je prezentirano, kako kaže Konaković, “sve što se do sada u javnosti govorilo, indirektni model, direktni, i stavovi iz RS-a”.

“Mi smo tražili da se raspravlja i o našem prijedlogu o četvrtom članu Predsjedništva BiH. Kada oni ne dobiju saglasnost oko njihovih prijedloga, naš će prijedlog dobiti još više na snazi”, poručio je Konaković.

Ipak, ostaje nedorečeno kako bi četvrti član Predsjedništva implementirao presude suda iz Strazbura i na kojoj teritoriji bi se birao, u kojoj izbornoj jedinici.

Konaković navodi i da je danas Palmeru i Eichhorst poručio da, ako nemaju “ozbiljan alat pritiska na Izetbegovića i Čovića, kao što su imali za Dodika”, neće biti ni dogovora.

Najveći problem trenutnih pregovora je, prema mišljenju Konakovića “u megalomanskom zahtjevu HDZ-a”.

Prokomentarisao je i prijedlog Milorada Dodika da se donese zakon kojim bi za nazivanje entiteta ili naroda genocidnim bila određena kazna zatvora od pet godina, piše Klix.

“One institucije koje ne negiraju genocid i osobe koje ne negiraju genocid nisu genocidne, oni koji negiraju to, oni su genocidni i to je jasno. Ako će to tako da stoji u zakonu, onda je to uredu”, naglasio je on.

(E.M)