Politika 22.12.2022.

KONAKOVIĆ: Da je mandatar koalicije SDA – HDZ, Krišto bi sigurno dobila i Komšićev glas

ČITANJE: 2 minute

Na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH danas je imenovana Borjana Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, a član Predsjedništva Denis Bećirović je istakao da je prošlom sazivu trebalo 14 mjeseci za imenovanje.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, po nalogu SDA želio je zaustaviti imenovanje Vijeća ministara BiH, te je bio protiv imenovanja Borjane Krišto.

Za portal “Avaza” Elmedin Konaković, lider Naroda i Pravde (NiP), kaže da je zadovoljan izborom.

– Dominira ta državotovrna i ozbiljna struja u Predsjedništvu BiH koja je svjesna momentuma. Da zapravo dobijanjem kandidatskog statusa, brzom uspostavom vlasti, bitnim donošenjem nekih važnih odluka, BiH može vrlo brzo da se vrati na neki kolosjek gdje je trebala da bude odavno – naveo je Konaković za “Avaz”.

Nova poglavlja

Predsjednik NiP-a je dodao i to da se otvaraju neka nova poglavlja koja mogu pomoći državi.

– Ova hrabra i odgovorna politika pokazuje da je spremna oduprijeti se svim podvalama i spletkama i dalje voditi Bosnu i Hercegovinu na pravi put. Kandidatski status koji su dobili građani BiH, a nikako politike, jeste taj okidač koji može pomoći da se stvari ovdje uozbilje i da se govori o projektima što više, a o blokadama što manje – kazao je Konaković.

Komšić ostao vezan za SDA

Kako kaže, nije se iznenadio zbog odluke Željka Komšića da ne podrži Borjanu Krišto.

– Davno sam najavio kako će se DF ponašati u ovom procesu, ostali su čvrsto vezani za koaliciju sa SDA, samo oni znaju zašto. Na poziv svojih kolega iz ljevice nekoliko puta nisu odgovarali, ostali su vezani za koaliciju u kojoj izgleda komotno funkcionišu veoma dugo – istako je Konaković.

Dodao je i to da bi Željko Komšić podržao Borjanu Krišto da je došla kao mandatar u koaliciji SDA – HDZ.

– Priča o NATO-u je priča važna svima nama, a spinovi koje slušamo nisu dali nikakav rezultat. Moram istaknuti da sam sa zadovoljstvom slušao izjave Borjane Krišto o Euroatlantskim integracijama i pristupanju BiH Evropskoj uniji i NATO-u. Ako su ove teze bile problem u glavi Željka Komšića, one su razbijene, a on je opet glasao protiv. Nisam iznenađen – zaključio je Elmedin Konaković, prenosi Avaz.

(SB)