Politika 09.10.2022.

Konaković priznao da želi praviti vlast u FBiH sa HDZ-om

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković Izjavio je večeras da je zainteresovan za funkciju premijera FBiH, ali uz jaku programsku koaliciju kojuće činiti i HDZ Dragana Čovića, prenosi Klix.

“Neću bježati od te odgovornosti! To je jedna od najvažnijih dužnosti u BiH. Važnija od svih kantonalnih, pa i od Savjeta ministara, gdje su neke druge nadležnosti. Ono što mi je važno je da koalicija okupljena oko Denisa Bećirovića i možda neke druge stranke naprave tu stabilnu većinu, da se napravi kvalitetan programski koncept kao što je to bilo u kantonu Sarajevo. I da se onda sa partnerima- HDZ-om BiH i još kojim krene u suštinsko, istinsko provođenje reformi”, istakao je Konaković

On se prije ove izjave takođe oglasio na fejsbuku, gdje je odgovorio na kritike koje su mu upućene od strane SDA

Počelo je jutros tekstom režimskog novinara Avde Avdića na režimskom portalu Istraga.ba: “Izgubljena dvotrećinska većina u Vijeću naroda RS: Dodik ubuduće odlučuje šta je bošnjački vitalni nacionalni interes!” Nastavljeno je na konferenciji nakon  sjednic Predsjedništva SDA kada je Izetbegović rekao: “Imamo stare poznate diskriminacije i aparthejd koji žive Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj koje je visoki predstavnik ignorisao i fokusirao se samo na ono što je traženo apelacijom Ljubić. Ovom odlukom se izašlo u susret isključivo zahtjevima HDZ-a omogućivši im da budu nezaobilazan faktor u formiranju vlasti” .

Kad sam tokom pregovora u Neumu vrisnuo da ne smijemo prepisati model Vijeća naroda u RS-u jer je to legitimacija politike koja bez ikakvih prava ostavlja Bošnjake, Hrvate i Ostale u RS-u, digli su na mene kuku i motiku, govorili da radim za HDZ i HNS. Ja sam zapravo rekao samo ono što je ranije bio stav i SDA, ponavljali ga Salkić, Izetbegović i ostali zvaničnici.

Njima u tom momentu nije odgovarao ni sopstveni stav, trebalo je da prave kampanju, da skupe glasove, da napadnu političke rivale, jer je stranka važnija od naroda i države, o posljedicama nisu razmišljali, lažima su zasuli medijski prostor , napisao je Konaković. Navodi da je hajku poveo novinar inicijala S.M.

Direktno me optužio da pogodujem HDZ-u. Njegov ga urednik branio. Danas svi u isti glas ponavljaju to što sam govorio i što se nažalost dešava. Pitao sam tad predsjednika SDA da li imaju tajni dogovor sa Dodikom pa ostavljaju bez zaštite Bosnjake, Hrvate i Ostale u manjem entitetu. Nije mi odgovorio. Morat će odgovoriti nekad, jel’ dogovor ili je sve ovo zbog minder politike koja dalje od svog nosa ne vidi. Ja živim u nadi da su samo nesposobni, da nisu izdali i trgovali. Ne likujem danas, situacija nije dobra i posljedice njihovog političkog sljepila su bolne. Naknadna pamet nam ništa ne znači, istakao je Konaković

Zato je važno da idu, da dugo ništa ne procjenjuju i da ne donose odluke koje su važne za budućnost naše domovine. Iskreno se nadam da su samo neznalice , naveo je Konaković.

Večeras je Konaković

(Z.M)