Politika 16.12.2022.

Konaković: Na svim nivoima vlasti smo pravili kompromise, od KS do države

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković rekao je da ne očekuje nikakve posebne zastoje u procesu formiranja Vijeća ministara BiH, te da bi ono moglo biti formirano u narednih nekoliko sedmica.

Komentarišući da li su tačne informacije da bi njemu moglo pripasti mjesto ministra vanjskih poslova Konaković je rekao da je vrlo važno reći da je to stvar koja tek treba da se finalizira.

“U javnosti su se već pojavile infiormacije da će Osmorka delegirati resore vanjskih poslova, prometa i komunikacija i odbrane, te da je ostala obaveza da se dogovori oko četvrtog ministra iz Republike Srpske. Ja razumijem da naše medije najviše zanimaju kadrovska rješenja, ali ništa dalje nije precizirano niti dogovoreno, niti je koje kadrovsko rješenje krenulo u proceduru”, rekao je on.

Konaković je dodao da je NiP stranka koja je na svim nivoima napravila kompromise sa svojim partnerima, počev od lokalnih izbora u Kantonu Sarajevo, preko Kantona Sarajevo u kojem je podržala premijera iz Naše stranke, Federacije u kojoj je pravila određene načelne sporazume i dogovore, a na nivou države postoji načelni dogovor da ima pravo da krene birati prva.

“Vjerovatno ćemo se opredijeliti za Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ali to je procedura koja tek treba da se desi, koja treba da prođe organe Naroda i Pravde, da se potvrdi na Osmorci. Tako da je bespredmetno pričati meni ili bilo kome o nekim planovima i programima. To je proces koji će se sigurno desiti brzo, ali koji još nije finaliziran”, kazao je.

Upitan kada bismo mogli dobiti konačni sastav Vijeća ministara BiH, Konaković smatra da su provjere Borjane Krišto kao mandatara već završene, da je njena dokumentacija već stigla u Predsjedništvo BiH, te u narednom periodu Predsjedništvo treba da održi sjednicu i potvrdi Krišto kao mandatarku Vijeća ministara. Onda ta procedura ima svoj zakonski hodogram koji traje nekoliko sedmica.

“Mislim da smo u obavezi da te procedure provedemo brzo s obzirom na kandidatski status i kompletan ambijent, obavezu usvajanja budžeta početkom godine i još neke važne dokumente. Svi smo saglasni da na tome ne treba gubiti vrijeme. Mislim da će stranke već biti spremne da delegiraju imena tako da tu ne očekujem posebne zastoje. To su tehnička i kadrovska pitanja i u narednih nekoliko sedmica trebali bi imati završeno formiranje Vijeća ministara”, zaključio je Konaković u razgovoru za Fenu.