Politika 18.06.2024.

Konaković: Nadamo se da će budžet institucija BiH za 2024. uskoro biti razmatran

ČITANJE: 1 minuta

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je poslije sjednice Savjeta ministara BiH da je danas usvojena Strategija za borbu protiv korupcije 2024-2028. i Akcijski plan za njenu provedbu.

Takođe, naveo je i imenovanje Radne grupe za izradu Prijedloga pravilnika o sprovođenju Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

– To je ono što proizlazi iz usvojenih zakona iz naših prioriteta. Bilo je i nekoliko međunarodnih projektnih sporazuma za BiH. Napokon smo krenuli s Nacrtom odluke o ratifikaciji Sporazuma sa Italijom o uzajamnom priznavanju u oblasti zamjene vozačkih dozvola, što je vrlo važno za naše građane koji tamo žive – kazao je Konaković.

Dodao je da su danas usvojeni izvještaji o radu institucija Savjeta ministara BiH, te da je samo nekoliko od više od 50 izvještaja na dodatnom usaglašavanju.

– To je takođe dio koji je čekao nekoliko mjeseci na usvajanje. Drago mi je da smo to danas usvojili. Imali smo i tačku Ministarstva spoljnih poslova, aktivnost sa UNDP-om koja se tiče projekata u BiH, koja je danas usvojena – kazao je Konaković.

Na novinarsko pitanje šta je sporno u vezi sa budžetom institucija BiH za 2024. godinu koji Savjet ministara BiH još nije razmatralo, ministar Konaković je odgovorio da su načelno danas dobili saglasnost “da bi budžet mogao ići brzo”.

– Nema razloga da se budžet ne šalje u proceduru. Nešto iz Ministarstva komunikacija, kod ministra Edina Forte, raspodjela nekih sredstava, čini mi se da je usaglašena i da su se stvorili svi preduslovi da taj dokument bude u proceduri. Nadamo se da će to biti već na narednoj sjednici ili što prije – naveo je ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković, prenosi N1.