Politika 11.10.2022.

KONAKOVIĆ: Ne vjerujem u razlaz DF i SDA, iluzija je da možemo natjerati Dodika da navija za BiH

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković govorio je o mogućnostima partija okupljenih oko Trojke (NiP, SDP i NS) da uđu u koaliciju sa DF-om, SNSD-om i HDZ-om.

O tome je govorio danas nakon sastanka stranaka koje su podržale kandidaturu SDP-ovog Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je na prošlim općim izborima prešao izborni cenzus. Pored navedenih stranaka, u sjedištu SDP-a bili su i predstavnici NSZ, PDA, Bosanskohercegovačke inicijative Fuada Kasumovića i Za nove geronije. Razgovaralo se o formiranju vlasti na svim nivoima.

Konaković sumnja da će DF pristati da bude partner navedenim strankama, odnosno da će raskinuti koaliciju sa SDA.

“Nikad nisam rekao da bih radije bio bez DF-a. Ne vjerujem da će se DF odvojiti od SDA. Ne vjerujem ni da će HDZ-u smetati DF, jer oni i dalje imaju ruke DF-a u svojim vladama. Ovo su politicke tuče, a ja sam politicki pragmatik i realista. Da su im ruke na putu, ne bi bili na vlasti. Zašto je Sifet Podžić ministar? To dobro funkcioniše koaliciju, zasnovanu na matematici“, smatra on.

Prema njegovim riječima, DF se ne vidi na vlasti, jer ne vidi da će se odvojiti od SDA. Konaković ne smatra da je DF neophodan za formiranje vlasti stranaka okupljenih oko Trojke. On je za DF rekao da nema ništa protiv da bude sa njima, iako su “jednom prevarili”.

“Mi nismo neko ko postavlja ultimatume, ali nismo ni neko ko pristaje na ultimatume”, dodaje on.

Naši uslovi su jačanje institucija Bosne i Hercegovine, poštovanje svih naroda, poštovanje svih različitosti

Potom se osvrnuo na potencijalnu koaliciju sa SNSD-om i HDZ-om i ukazao šta sve stranke okupljene oko Trojke mogu učiniti.

“Ne vjerujem ni da HDZ ne bi pristao na DF da im trebaju ruke te stranke. Ne možemo čarobnim štapićem natjerati kadrove SNSD-a da zavole državu Bosnu i Hercegovinu onoliko koliko je volimo mi, da ga zaštitimo koliko ćemo ga zaštititi. Ali sigurno možemo bolje od onih koji su na bosansko-hercegovačkoj strani. Sada trguju tim institucijama i postavljaju nekvalitetne kadrove. Možemo postati prava sila i pokazati kako se to može i kako se može. Mi to možemo, a sve ostalo su nerealna obećanja – da kažemo da ćemo tjerati (Milorada) Dodika da navija za Bosnu i Hercegovinu na utakmicama. To je iluzija. Ima prostora za dobar rad da poboljšamo kvalitet u odnosu na kadrove SNSD-a i druge. Onda ćemo ih pitati šta rade”, zaključio je Konaković.

Podsjećamo, nakon pomenutog sastanka, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da će od Ureda visokog predstavnika (OHR) tražiti da pojasni šta su izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH i Hercegovinu, koju je OHR nametnuo, znači. Naznačio je da neće pristati na delegaciju za Dom naroda Parlamenta FBiH dok se ovaj uvjet ne ispuni.

On je najavio da će od Centralne izborne komisije (CIK) tražiti ponovno prebrojavanje glasova za sve nivoe vlasti. On je istakao da za formiranje vlasti nije neophodna SDA, ali da je HDZ na višim nivoima neophodan, što je istakao i Konaković, koji smatra da su SDA i DF zaslužni za to što je HDZ je jaka stranka, prenosi Klix.

(SB)