Politika 25.01.2024.

Konaković: Odluke, ipak, moraju donijeti domaći lideri

ČITANJE: 2 minute

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je danas da saradnja s međunarodnim partnerima mora biti na visokom nivou, ali i da je saglasan sa onima koji kažu da odluke u BiH, ipak, moraju donijeti domaći lideri.

Konaković je, komentarišući stav Ambasade SAD u BiH koja je reagovala na prijedloge izmjena Izbornog zakona sa sastanka političkih lidera u Laktašima, rekao da će s ambasadorom SAD u BiH Majklom Marfijem razgovarati o ovoj temi.

– Važna su nam njihova mišljenja, a ja po nekim stavovima nemam ista mišljenja s američkom administracijom i dok sam ovdje donosiću odluke u interesu svih građana BiH, a poštovati stavove partnera u onoj mjeri u kojoj ne ugrožavaju interese BiH – naveo je Konaković.

Odgovarajući na pitanje kako je sada fokus na izmjenama Ustava, kada je u Laktašima razgovarano o izmjenama Izbornog zakona, Konaković je rekao da je za stranke “trojke” u okviru izmjena Izbornog zakona najvažnija implementacija međunarodnih sudova, koje, kako je rekao, nema bez izmjene Ustava.

– Ne tražimo nikakve prečice za članstvo u EU, ali tražimo razumijevanje i pokazivanje liderstva od EU, koja bi odlukom da otvori pregovore sa BiH poslala snažnu podršku građanima BiH – izjavio je Konaković novinarima u Sarajevu, koji se danas sastao s ministrom za evropska pitanja Češke Martinom Dvoržakom.

On je rekao da je u razgovorima naglašeno i da je BiH svjesna svog dijela obaveza da usvoji još nekoliko zakona, koji su uslov za otvaranje pregovora sa EU, a koji, prema njegovim riječima, nisu nešto teško za donošenje.

Dvoržak je naglasio da je Češka veliki podržavalac proširenja EU i integracije BiH, navodeći da je jedno od najvećih dostignuća predsjedavanja Češke EU – davanje kandidatskog statusa BiH.

Dvoržak je pozdravio i usvajanje Zakona o organizaciji tržišta vina, koji je izrađen uz podršku eksperata iz Češke, ističući da će to biti model za nove saradnje.

– Češka dugi niz godina u BiH sprovodi razvojnu saradnju i uložila je znatna finansijska sredstva. Nastavićemo pružati tu vrstu pomoći, a fokusiraćemo se na transformacije koje su potrebne na evropskom putu – zaključio je Dvoržak.