Politika 19.12.2022.

KONAKOVIĆ: Ostavićemo SDA na vlasti ako ubijede SNSD, SDS i PDP da BiH treba u NATO

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković osvrnuo se na optužbe iz SDA i DF-a da je Osmorka kapitulirala pred SNSD-om u vezi s putem BiH ka NATO savezu.

Konaković se tim povodom prisjetio 2019. godine kada su vlast na državnom nivou formirali SDA, SNSD-a i HDZ, kao i DF.

“U tom sporazumu napisali su da će “Potvrditi opredjeljenje za unaprijeđenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi s članstvom Bosne i Hercegovine”.

Podsjeća da je malo nakon toga poslan Program reformi u NATO.

“To je prvi zvanični dokument usvojen u institucijama BiH u kojem stoji da se članstvo “ne prejudicira”. To je trenutak kad su nas SDA/DF parkirali na parking, u čekaonicu, koristeći termin “saradnja sa NATO-om”, termin koji koristi i Srbija, baš onako kako je najavio Dodik. Nešto kasnije, ministrica Turković nas sa smješkom obavještava da više ne postoji Komisija za integracije, a da se formira Komisija za saradnju sa NATO-om”, kazao je predsjednik NiP-a.

Kaže da u budžetima zadnjih godina nema ni marke za integracije.

“Logično, sa puta integracija su nas SDA/DF skinuli. Sad se kao čudom čude i pitaju nastavljamo li NATO put, licemjerno, onako kako smo od njih već navkli. NATO integracije su naš imperativ, mi nećemo ni milimetar nazad od dostignutog kad preuzmemo vlast. Vrlo jasno i glasno smo rekli svima na političkoj sceni šta o tome mislimo i nećemo odustati od puta u NATO sviđalo se to nekome ili ne. A kako sad kad su SDA/DF usvojili akte u kojim nam treba nova odluka da se vratimo na put integracija natjerati SNSD/SDS/PDP da za takvu odluku glasaju?”, dodao je.

Na kraju je uputio ponudu za SDA i DF.

“NATO put je najvažniji put naše domovine, ako uspijete natjerati, izlobirati, ubijediti SNSD/SDS/PDP da glasaju za povratak na put integracija, glasaćemo da ostanete vlast na državnom i entitetskom nivou. Zadržaćete Elektroprivredu, BH Telecom i sve druge vama važne kompanije, a u njima sve direktore, uposlene članove stranaka i rodbinu. Ako ne možete, prestanite sa licemjernim stavovima i porukama jer ste nas vi u ovakvu situaciju doveli i pomirite se sa odlaskom u opoziciju. Ne brukajte se više”, zaključio je.

Sporazum koji spominje Konaković je objavljen i na zvaničnoj stranici SDA i u njemu stoji:

“Nastaviti integracijske procese u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH. Potvrditi opredjeljenje za unapređenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH. Sve aktivnosti u ovom smislu provode se u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za provođenje vanjske politike. Komisija za NATO integracije BiH će sarađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjendištva BiH i Vijeća ministara BiH – glasi usaglašeni princip koji se odnosi na NATO, a koji potvrđuje dalji napredak BiH na putu ka NATO-u”, prenosi Klix.

(SB)